Oițele salvate din portul Midia vor fi trimise spre adopție: „Să trăiască până la adânci bătrâneți”

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
24/12/2019, 14:48
Oițele salvate din portul Midia vor fi trimise spre adopție: „Să trăiască până la adânci bătrâneți”
Oițele salvate din portul Midia vor fi trimise spre adopție *foto: ISU Dobrogea

Veste bună pentru oițele salvate de autorități după naufragiul care a avut loc la sfârșitul lunii trecute la portul Midia. Astfel, cele 180 de ovine care au putut fi salvate de la înec vor fi adoptate de către mai multe ONG-uri, a anunțat preşedintele Autorităţii Naționale Sanitare Veterinare, Robert Chioveanu.

În total, 252 de oi fuseseră salvate în urma accidentului, dar numai 180 de animale au rămas în viață.

Oițele salvate în Midia vor fi îngrijite de către ONG-uri

Am salvat 252 de animale, le-am dus într-un adăpost, li s-au oferit toate condiţiile, au fost sub o monitorizare strictă, dar din cauza stresului am reuşit să stabilizăm doar 180 de oi. Ele sunt stabile din punct de vedere al sănătăţii animale şi sunt asigurate toate condiţiile de bunăstare.

În momentul de faţă am derulat o procedură, este afişată pe site-ul ANSVSA, pentru că aceste animale să meargă în grija unor entităţi care doresc să le adopte şi să trăiască până la adânci bătrâneţi.

Avem câteva cereri în acest sens, suntem într-o procedură de trecere a acestor animale în custodie pentru ONG-urile care doresc să aibă grijă de aceste animale”, a spus şeful ANSVSA, Robert Chioveanu, în cadrul unei conferințe de presă, potrivit Agerpres.

Ce măsuri vor lua autoritățile pentru a preveni un nou caz Midia

După cazul de la portul Midia, şeful ANSVSA a arătat că au fost intensificate controalele oficiale la toate etapele operaţiunilor de export de animale vii către ţările terţe.

„Am dispus verificarea tuturor centrelor de colectare ovine, bovine autorizate pentru export în ţări terţe pe baza unor notificări intenţie de încărcare şi a celorlalte documente de export. Am suplimentat echipele de medici veterinari oficiali care verifică îmbarcarea animalelor pe nave, am suplimentat numărul medicilor care fac controlul şi monitorizează la nivelul centrelor de colectare îmbarcarea animalelor către punctele de inspecţie la frontieră”, a explicat oficialul ANSVSA.

Pe termen mediu şi lung, ANSVSA şi-a propus actualizarea prevederilor legislative în domeniul protecţiei animalelor în timpul transportului precum şi monitorizarea aplicării acestora. Au fost astfel elaborate două proiecte de acte normative care reglementează autorizarea navelor de transport de animale vii.

Reamintim că pe 24 noiembrie Nava Queen Hind, sub pavilion Palau, încărcată cu 14.600 de oi şi cu un echipaj de 22 de marinari de naţionalitate siriană, s-a scufundat parţial pe bordul drept, în portul Midia, după ce a plecat de la cheu.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×