O româncă a murit într-un spital din Paris din cauza gripei porcine: „Noi credem că a fost vorba tot de coronavirus”

Marian Popovici   
în Stiri de ultima ora
29/03/2020, 21:04
O româncă a murit într-un spital din Paris din cauza gripei porcine: „Noi credem că a fost vorba tot de coronavirus”
O româncă a murit într-un spital din Paris din cauza gripei porcine „Noi credem că a fost vorba tot de coronavirus SURSA FOTO: Profimedia

O femeie de 42 de ani din Roman, judeţul Neamţ, a murit zilele trecute la un spital din Paris. Familia nu a putut din păcate să o aducă în ţară. Tatăl victimei a anunţat că la un post tv local că fiica ei a decedat la un spital din Franţa, însă cauza nu o reprezintă coronavirusul ci o grupă de tip A H1N1, numită şi gripa mexicană, potrivit Adevărul

O româncă a murit într-un spital din Paris din cauza gripei porcine: „Credeam că a fost vorba de coronavirus

Românca era stabilită în Franţa în oraşul Chartres, pe Valea Loarei, locuind împreună cu prietenul ei franz. La spitalul din Paris a fost transferată din unitatea din oraşul de reşedinţă, starea ei fiind foarte gravă.

„Pe 26 martie, am primit un telefon prin care am aflat o veste cumplită, aceea că fiica noastră a murit într-un spital din Paris, la Salpetriere, după ce s-a îmbolnăvit grav de o gripă. Timp de cinci săptămâni, cât a stat la ATI, a fost deconectată de la aparate doar o singură dată şi pentru câteva minute, pentru a vedea dacă poate rezista fără suportul lor.

Starea ei era deosebit de gravă, aflându-se în comă indus. Noi credem că a fost vorba tot de coronavirus, dar ni s-a comunicat că diagnosticul care i-a fost pus la spitalul francez, una din cele mai mari unităţi publice din Europa, a fost acela de gripă tip A H1N1, cunoscută ca fiind gripa porcină sau gripă mexicană.

Nu am crezut nicio clipă că nu va putea fi salvată în Franţa, o ţară în care medicina e avansată“, a declarat tatăl femeii pentru cotidianul Monitorul de Neamţ, cu menţiunea ca numele său să nu fie făcut public.

„Prietenul ei ne va aduce acasă urma cu cenuşa ei şi atunci îi vom face o înmormântare creştinească”

Din păcate, familia din Roman nu va putea să îşi repatrieze fata din cauza restricţiilor internaţionale în plină pandemie de coronavirus. La începutul săptămânii viitoare trupul femeii va fi incinerat, iar după ridicarea restricţiilor, urna cu cenuşă va fi adusă în România.

„Prietenul ei ne va aduce acasă urma cu cenuşa ei şi atunci îi vom face o înmormântare creştinească. L-am chemat acasă pe părintele Mihăiţă Popovici, care i-a făcut o slujbă, imediat ce am aflat vestea morţii fiicei şi am plătit slujbele creştineşti care trebuie făcute în conformitate cu tradiţiile noastre ortodoxe: la 9 zile şi la 40 de zile“, a spus tatăl.

Românca decedată la Paris a absolvit o facultate de filologie, s-a specializat pe limba franceză şi germană şi a locuit timp de 10 ani în Sicilia, de unde a revenit în România după un mariaj încheiat cu un divorţ.

De mică suferea de astm bronşic, de care s-a îmbolnăvit în urma unei rujeole. Gripa de tip A H1N1, numită şi gripa porcină, mexicană sau nord-americană a izbucnit în Mexic în luna aprilie 2009 şi a evoluat ca o pandemie, răspândindu-se în întreaga lume.

În august 2010, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat sfârşitul pandemiei. În România s-au îmbolnăvit de gripa porcină aproape 6000 de persoane, dintre care au decedat 82.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×