O nouă poluare în București. Primarul Gabriela Firea se contrazice iar cu Ministerul Mediului

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri mondene
19/03/2020, 14:50
O nouă poluare în București. Primarul Gabriela Firea se contrazice iar cu Ministerul Mediului
Gabriela Firea cere lămuriri de la ministerul Mediului, după ultimul caz de poluare din Capitală *foto: hepta.ro

Pandemia de coronavirus a făcut ca gradul de poluare să fie scăzut în Capitală, după ce traficul auto s-a mai temperat iar bucureștenii au decis să stea în casă. Toate acestea până marți, însă, când cifrele au fost date iar peste cap în anumite zone din oraș. Chiar dacă în ultima perioadă autoritățile au încercat să colaboreze, indiferent de culoarea politică, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, pare să sugereze că de vină ar fi Garda de Mediu pentru această situație.

Gabriela Firea, reacție după ce au fost iar depășite normele de poluare în Capitală

Gabriela Firea a vorbit la Antena 3 despre noul caz de poluare din București. Primarul Capitalei a cerut explicații Gărzii de Mediu pentru această situație:

„Avem pandemie dar zilele trecute a fost poluare în Bucureşti, deși e traficul foarte redus. Cine a ars iar deșeuri necontrolate? Garda de mediu să spună ce s-a întâmplat. Iar să avem seara poluare?”

Primarul Capitalei a sugerat că de vină ar putea fi cei de la ELCEN, companie care nu se află în portofoliul PMB și care are în grijă cele două termocentrale Grozăvești și Progresul care ar folosi păcură:

„Păcura se cumpară vara pentru caz de urgență, pentru iarnă grea. Nu este cazul nici acum și n-a fost toată iarna. Și ca o soluție în cazul în care din cauza unor conflicte nu se livrează gazele la timp, nu se pune problema.

Se interzice energia electrică obținută din arderea pacurei. Ea se cumpără ca o soluţie de rezervă pentru iernile grele, dar nu se justifică ca la lăsata secului să se ardă păcura. CET Grozăvești și CET Progresul, să sperăm că s-a înțeles că bucureştenii merită respectul tuturor”, a spus Gabriela Firea.

Garda de Mediu București susține că a depistat arderi ilegale de deșeuri

Și Garda Națională de Mediu s-a sesizat însă, după ce au analizat rețelele independente de senzori de monitorizare a calității aerului, care indicau concentrații mai ridicate în zonele limitrofe Bucureștiului.

Comisarii s-au deplasat la fața locului împreună cu Poliția și au identificat, în zona Sintești-Vidra din județul Ilfov, mai multe arderi ilegale care degajau fum negru intens. Focarele erau situate pe proprietatea privată a unor cetățeni:

„În urma analizei, s-a concluzionat că, cel mai probabil, este vorba despre aceleași persoane surprinse că ardeau cantități semnificative deșeuri din anvelope și cabluri electrice, în urma controlului din perioada 02-08 martie. În urma verificărilor preliminare în limita competențelor, s-a decis deferirea cazului către organele de cercetare penală”, se arată în comunicatul Gărzii Naționale.

Reamintim că probleme cu poluarea în Bucureşti au fost şi la începutul lunii martie, atunci când rețeaua națională și rețelele independente de monitorizare a calității aerului au înregistrat depășiri record ale poluării cu PM 2,5 și PM10 duminică noapte și luni dimineață.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×