O nouă amendă pentru toți cei care stau la bloc. Cine încalcă această regulă scoate din buzunar până la 3.000 de lei

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
06/03/2020, 14:43
O nouă amendă pentru toți cei care stau la bloc. Cine încalcă această regulă scoate din buzunar până la 3.000 de lei
Românii care locuiesc la bloc sunt pasibili de amenzi uriașe dacă nu permit ca reprezentanții asociațiilor de proprietari să le intre în casă. Sursa foto: turnulsfatului.ro

Dacă stai la bloc și nu prea obișnuiești să deschizi atunci când un reprezentant al asociației de proprietari îți sună la ușă, trebuie să știi că riști să te alegi cu o amendă de până la 3.000 de lei, pentru că aceștia pot de acum să intre în apartament fără acordul tău. E drept că o astfel de măsură se aplică numai în situații speciale și pe baza unui preaviz motivat în prealabil.

Membrii asociației de proprietari pot intra în apartament fără acordul tău

Concret, potrivit Legii nr. 196/2018, ai obligația de a permite accesul unui membru al asociației în apartamentul tău, atât în cazuri de urgență, cât și pentru realizarea unor lucrări de construcții sau reparații.

Este important de reținut că nu doar președintele de bloc are dreptul să îți intre în locuință dacă situația o cere, ci și administratorul sau persoana calificată să execute lucrările respective.

Cu un preaviz motivat scris de 5 zile emis de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari, proprietarul este obligat să permită accesul preşedintelui sau al unui membru al comitetului executiv, administratorului şi al unei persoane calificate în realizarea lucrărilor de construcţii/reparaţii, după caz, în proprietatea sa individuală, atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se  poate avea acces numai din respectiva proprietate individuală.

Fac excepţie cazurile de urgenţă când termenul pentru preaviz este de 24 de ore”, se arată în actul normativ ce reglementează înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari.

Cine încalcă această lege riscă să plătească amenzi de până la 3.000 de lei

Cât despre refuzul proprietarilor de a permite accesul persoanelor mai sus menționate în apartamentul său, acesta poate aduce prejudicii celorlalți locatari, atrăgând, după caz, răspunderea civilă sau penală.

Mai exact, conform legii, cei care împiedică președintele de bloc, administratorul sau orice alt reprezentant al asociației să pătrundă în locuință pentru lucrări de construcții și reparații sau în situații de urgență pot fi amendați de Poliția locală, primari, ori împuterniciții lor, cu sume cuprinse între 500 și 3.000 de lei.

Pe de altă parte, proprietarii care permit accesul în locuințele proprii și se aleg cu pagube în urma lucrărilor efectuate, vor fi despăgubiți de asociația de proprietari, din fondul de reparații.

Totodată, în cazul în care lucrările de intervenție au fost executate de o persoană fizică sau de o firmă și proprietarul a fost păgubit, daunele vor fi acoperite de persoana sau firma respectivă.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×