Nume despre care nu ştiai că se sărbătoresc de Florii. Şi lor trebuie să le spui La mulţi ani

Bogdan Solomon   
în Stiri mondene
11/04/2020, 13:04
Nume despre care nu ştiai că se sărbătoresc de Florii. Şi lor trebuie să le spui La mulţi ani
Peste 1,5 milioane de români sărbătoresc pe 12 aprilie Duminica Floriilor. Sursa foto: doxologia.ro

Pe 12 aprilie sărbătorim Duminica Floriilor, ziua ce vestește venirea Paștelui pentru ortodocși, așa că trebuie să le transmitem toate urările și gândurile noastre bune atât rudelor, cât și prietenilor care poartă nume de flori. Dincolo de clasicele Florin, Florina, Viorel și Viorica, câteva sute de români sunt fericiții posesori ai unor nume extrem de rare, la care cu siguranță nu te-ai fi gândit că își celebrează onomastica.

Ce nume sunt sărbătorite în Duminica Floriilor

Potrivit informațiilor furnizate de Ministerul Afacerilor Interne, peste 1,5 milioane de români îşi sărbătoresc ziua numelui în acest sfârșit de săptămână, cele mai multe, peste 850.000 fiind persoane de sex feminin.

Statistica existentă la nivelul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul MAI indică faptul că majoritatea cetățenilor români care îşi sărbătoresc onomastica de Florii, respectiv 336.793 poartă numele de Florin, Floarea, Florentin și Florinel, în vreme ce alţi 145.673 se numesc Viorel, Viorica, sau sunt posesorii unor nume ceva mai rare, precum Iris, Anemona, Micșunica sau Romanița.

Lista completă a numelor de sărbătoriți la care nu te-ai gândit niciodată

  • Angela, Angelica – de la Angelica de pădure
  • Codrin, Codrina, Codruţ, Codruţa
  • Delia (de la Dalie), Dumitriţa (denumire populară a crizantemei)
  • Eugenia – de la planta cu acelaşi nume
  • Genţiana, Gherghina (o altă denumire a Daliei)
  • Laur, Laura, Laurenţiu, Laurian, Lauriana; Liliana, Lilian (de la liliac sau de la englezescul Lilly, pentru crin)
  • Mălin, Mălina – de la pomul cu acelaşi nume
  • Romaniţa
  • Veronica

Floriile datează încă din veacul apostolic, iar primele menţiuni sigure au apărut în jurnalul de călătorie al peregrinei Etheria, la Ierusalim, în secolul III sau IV. Ea descrie felul în care era prăznuită această sărbătoare în Cetatea Sfântă, odată cu intrarea triumfală a Mântuitorului Iisus Hristos.

Chiar dacă românii obișnuiau ca în Duminica Floriilor să meargă la Biserică, de data aceasta vor fi nevoiți să rămână acasă, ca urmare a măsurilor anunțate de autorități pentru stoparea răspândirii noului tip de coronavirus. Boala se extinde pe zi ce trece, vârful fiind estimat abia la sfârșitul lunii aprilie, așa că Slujba din Noaptea de Înviere se va ține la rândul său în absența credincioșilor.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×