Noul Cod Rutier! Din 2019, șoferii care parchează pe trotuar ar putea rămâne fără mașini

Silviu Ghering    Alexandra Chivu   
în Stiri de ultima ora
05/02/2019, 21:48
Noul Cod Rutier! Din 2019, șoferii care parchează pe trotuar ar putea rămâne fără mașini GALERIE FOTO
Noul Cod Rutier 2019! Șoferii care își parchează mașinile pe trotuar ar putea rămâne fărăr ele

Conform noului Cod Rutier, șoferii care își mai parchează pe trotuar mașinile, ar putea rămâne fără ele. Inițiativa legislativă a fost pusă recent în dezbatere la Senat. Schimbarea situațiilor în care s-ar putea ridica automobilele parcate ilegal se regăsește în „Propunerea legislativă pentru modificarea alineatului 1 al articolului 64 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice”, potrivit avocat.net.

În principiu, proiectul mai adaugă o situație în care autovehiculele parcate ilegal vor putea fi ridicate. Mai clar, dacă proiectul de act normativ va fi pus în aplicare, poliția rutieră va putea dispune ridicarea automobilelor care staționează neregulamentar.

Noul Cod Rutier! Din 2019, șoferii care parchează mașinile pe trotuar ar putea rămâne fără ele

De menționat este că se poate face asta, fără a se ține cont dacă sunt parcate pe carosabil sau pe trotuar.  În acest moment, în Codul rutier este prevăzut ca poliția rutieră să ”poată dispune ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar pe partea carosabilă. Ridicarea și depozitarea vehiculelor în locurile special amenajate se realizează de către administrațiile publice locale sau de către administratorul drumului public, după caz”. Astfel, în prezent, mașinile parcate ilegal pe trotuar nu pot fi ridicate de oamenii legii.

Noul Cod Rutier! Din 2019, șoferii care parchează pe trotuar ar putea rămâne fără mașini
Această acțiune se poate face indiferent dacă mașina este parcată pe carosabil sau trotuar

De asemenea, inițiatorii proiectului consideră că ”poliția este privată de un instrument eficient prin care poate înlătura pericolul creat, spre exemplu, de blocarea accesului de către o mașină parcată neregulamentar, într-un spital sau o școală sau o grădiniță.

Noul Cod Rutier! Din 2019, șoferii care parchează pe trotuar ar putea rămâne fără mașini
Inițiativă legislativă a fost pusă recent în dezbatere la Senat

Sau în cazul în care prin staționarea vehiculului respectiv, pietonii – inclusiv părinți cu copii mici sau persoane cu dizabilități – sunt forțați să folosească carosabilul pentru deplasare, expunându-se riscului de accidente. În toate aceste situații, din cauza formulării actuale a legii, poliția nu poate dispune singura măsură care înlătură efectiv pericolul, adică înlăturarea acelui vehicul”.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×