Ordonanța măsurilor fiscale care a fost aprobată anul trecut de către Guvern ar putea aduce numeroase concedieri în cadrul sectorului privat. Aceasta se pare că ar urma să aibă efecte majore și asupra populației, conform spuselor sindicaliștilor, care au anunțat deja că unele dintre firmele de pe piață vor face disponibilizări.
“Impactul va fi ca mulţi din angajatori ca să-şi rezolve temporar problemele pur şi simplu vor diponibiliza masiv de-a lungul lunii ianuarie pentru a-şi adapta structura bugetului la noile condiţionări financiare care le sunt impuse”, a declarat Bogdan Hossu, președintele Cartel Alfa.
Măsurile fiscale aprobate anul trecut, efecte majore asupra populației
”În condiţiile în care avem şi plafonarea gradului de îndatorare şi creşterea costului de finanţare din cauza acestei taxe pe sectorul bancar care va fi transpusa pe consumator, cred că va fi din ce în ce mai greu să obţină un credit”, a anunțat președintele Asociației Financiar-Bancar, Iancu Guda.
Pentru firmele mici, taxa de bănci ar putea însemna umătate din economia acestora, astfel va fi mult mai greu să finanțeze investițiile prin cadrul împrumuturilor. Concluzia acestora este o posibilă concediere a angajaților, conform celor declarate de sindicațliști. Utilitățile ar putea să crească, dacă taxa de 2% a cifrei de afaceri a companiilor din energie va fi transferată către consumatori. Se pare că abonații casnici vor fi protejați de noile reguli la care lucrează Autoritatea de Reglementare.
Care sunt cele mai importante prevederi?
– taxa pe activele financiare ale băncilor, care este de 0,1% pentru un ROBOR între 2% şi 2,5%, de 0,2% pentru 2,51%-3%, de 0,3% pentru 3,01%-3,5%, de 0,4% pentru 3,51%-4%.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
-plafonarea preţului la gaze pentru consumatorii casnici la 68 de lei, preţul de cost şi preţul de înmagazinare, pentru o perioadă de trei ani.
-în domeniul comunicaţii, actul normativ introduce un nivel minim privind vânzarea licenţelor 3G, 4G şi 5G şi o taxă de 3% din cifra de afaceri a operatorilor telecom, care va fi plătită de ANCOM.
-taxa pe viciu în domeniul jocurilor de noroc a fost stabilită la 2% pe cifra de afaceri.
-în cazul Pilonului II de pensii, comisionul de administrare a fost scăzut de la 2,5% la 1%, din care fondul de administrare primeşte 0,5% şi Casa Naţională de Sănătate 0,5%.
-cei care contribuie la Pilonul II de pensii se vor putea retrage, dacă au contribuit cel puţin cinci ani la acesta şi vor putea rămâne doar la Pilonul I. Valoarea contribuţiilor nu va fi transferată.
– este prevăzut un program privind construcţia a 1.000 de grădiniţe cu program sportiv, prin parteneriat public-privat, pentru care se vor putea accesa ajutoare de stat de până la 500.000 de euro pentru fiecare unitate.
-înfiinţarea unui fond privind dezvoltarea a 31 de staţiuni balneare, care are un buget de 310 milioane de lei pentru anul viitor.
-înfiinţarea fondului de dezvoltare şi investiţii cu un buget de 10 miliarde de euro, prin care se vor putea finanţa proiecte în domenii precum sănătate educaţie, dezvoltare locală şi infrastructură.
-majorarea, de la 1 septembrie, a punctului de pensie şi a pensiei minime astfel: punctul de pensie va creşte de la 1.100 de lei la 1.265 de lei, iar pensia minimă de la 640 de lei la 704 lei.
-devansarea aplicării creşterilor salariale pentru cadrele didactice din anul 2022, de la 1 septembrie 2020