Ne-am obișnuit cu schimbările dese ale prețurilor carburanților, acum va trebui să ne obișnuim și cu noile denumiri ale carburanților. Vreți benzină de 95? Nu veți mai găsi! Ca nume, nu ca și combustibil, s-au dus pentru totdeauna vremurile alea când nu era benzină la PECO… Noile denumiri ale carburanților vor intra în vigoare la 12 octombrie.
De trebuie să se schimbe denumirile vechi? De ce trebuie noi denumiri ale carburanților? Pentru „armonizarea denumirilor” spune un document al Uniunii Europene, care a hotărât această măsură în directiva 2014/94/UE din 22 octombrie 2014, privind instalarea infrastructurii pentru combustibili alternativi. Au trecut câțiva ani până la implementarea acestei decizii pentru că este și la Bruxelles destulă birocrație, dar gata, se schimbă denumirile carburanților conform „ordinului” de la „centru”!
Schimbarea despre care vorbim se va aplicat, evident, în toate cele 28 de state ale Uniunii Europene, dar și în câteva alte ţări din vecinătate, cum ar fi Serbia, Macedonia, Turcia, Elveția, Norvegia, Islanda și minusculul Lichtenstein. Scopul acestei măsuri este ca peste tot în aceste țări la stațiile de alimentare cu carburanți să fie aceleași denumiri pentru ca orice conducător auto să poată alege combustibilul potrivit pentru mașina lui atunci când se află în afara țării sale natale.
Astfel, din 12 octombrie, benzina va fi etichetată cu simbolul „E”, urmat de un număr, ambele aflate într-un cerc, motorina va avea simbolul „B”, urmat de un număr, ambele într-un pătrat, iar carburanţii alternativi (hidrogen sau gaze) vor avea noul cod încadrat într-un romb.
Noile denumiri pentru benzină (într-un cerc)
Noile denumiri pentru motorină (într-un pătrat)
Noile denumiri ale carburanţilor alternativi (într-un romb)
Noile denumiri vor fi amplasate nu numai în benzinării, dar și pe autovehiculele noi, așa cum au fost și până acum cele vechi, în imediata apropiere a bușonului de alimentare, și în manualul vehicolului, şi la toate magazinele de vânzare ale automobilelor.
În final, un anunț de ultimă oră:
18,23% este procentul de scumpire a benzinei în ultimul an în România (față de media UE de 10,69%)
4 este locul României în „calasamentul” statelor UE cu cea mai ieftină (!) benzină (1,235 euro/litru) după Bulgaria (1,139 euro/litru, 11,67% scumpire în ultimul an), Polonia (1,194 euro/litru, 12,3% scumpire în ultimul an) și Ungaria (1,232 euro/litru, 8,27% scumpire în ultimul an)
20,88% este procentul cu care a crescut prețul motorinei în ultimul an în țara noastră (față de media UE de 13,49%)
8 este locul României între țările UE după prețul motorinei (1,23 euro/litru)
50% la benzină și 48% la motorină din prețul la pompă sunt taxe plătite de șoferi statului român (accize, supraaccize, impozite, taxă de drum, etc)