Noi reguli în farmacii, după ce s-a interzis vânzarea medicamentelor la bucată! Ce se întâmplă de azi, 9 februarie

Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
09/02/2019, 09:28
Noi reguli în farmacii, după ce s-a interzis vânzarea medicamentelor la bucată! Ce se întâmplă de azi, 9 februarie GALERIE FOTO
Noile reguli aplicate in farmacii, venite sa protejeze pacientul

Toate farmaciile din România vor putea vedea de azi dacă medicamentele vândute sunt autentice sau sunt cumva contrafăcute! Organizaţia de Serializare a Medicamentului din România (OSMR) a lansat Sistemul Naţional de Verificare a Medicamentelor, menit să protejeze pacienţii împotriva medicamentelor contrafăcute.

Preşedintele OSMR, Dan Zaharescu, a explicat că fiecare cutie cu medicamente are un cod unic. „Acest Sistem naţional de verificare a medicamentelor presupune existenţa unei baze de date unde seria fiecărei cutii cu medicamente va fi sicată, iar în clipa în care medicamentul va fi eliberat farmacistul va verifica seria medicamentului.

Farmaciștii vor putea identifica medicamentele contrafăcute

Dacă medicamentul este valid, va putea fi eliberat, dacă nu, vor fi o serie întreagă de proceduri în funcţie de situaţie. Dacă se constată că o cutie este contrafăcută, ea fi pusă în carantină şi se vor lansa nişte alerte la structurile responsabile de siguranţa circulaţiei medicamentelor şi se vor face investigaţiile necesare. Există şi în prezent sisteme de trasabilitate şi de verificare a medicamentelor, dar nu atât de precise cum sunt cele care au intrat în vigoare”, a spus Zaharescu.

Producătorii au investit sute de mii de euro pentru aceste modificări. ”În momentul în care se introduc medicamentele în cutie se imprimă pe ea acel cod matriceal care conţine datele unice de identificare ale cutiei respective. Ori adaptarea liniilor de fabricaţie la aceste cerinţe presupune investiţii de ordinul sutelor de mii de euro pentru fiecare linie de ambalare”, a adăugat Zaharescu.

Farmacistii vor putea depista medicamentele contrafacute

Românii nu vor mai putea cumpăra nici pastile ”la bucată”. Farmaciștii nu vor mai avea voie să desfacă cutiile de medicamente pentru a comercializa fracții din acestea. „Aceasta este situaţia normală. Nicăieri în ţările UE nu se acceptă o asemenea procedură. Noi am făcut o excepţie.(…) Autorităţile împreună cu producătorii vor trebui să găsească soluţii pentru ca procedurile care vor fi puse în practică să nu îi afecteze pe pacienţi”, a spus Zaharescu.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×