Noi modificări aduse de Legea Pensiilor. Formula de calcul care stabilește câți bani se dau în funcție de vechime

Alexa Serdan    Cristiana Astefanoaiei   
în Stiri de ultima ora
06/10/2019, 08:32
Noi modificări aduse de Legea Pensiilor. Formula de calcul care stabilește câți bani se dau în funcție de vechime
Legea Pensiilor va modifica formula de calcul pentru pensia minimă. Sursa foto: economica.net

Noua Lege a Pensiilor a fost promulgată de președintele țării Klaus Iohannis în 8 iulie 2019 și aduce numeroase modificări. Pe lângă faptul că pensiile speciale urmează să fie impozitate, iată că acum formula de calcul prin care se stabilește pensia minimă în România a suferit unele îmbunătățiri.

Legea Pensiilor a modificat metoda și formula de calcul pentru pensia minimă

Legea Pensiilor de stat a fost publicată în Monitorul Oficial în iulie după ce a stârnit numeroase controverse, a fost modificată și a trecut de două ori prin Parlament. Noua Lege aduce foarte multe modificări, iar majoritatea dintre acestea vor intra în vigoare începând din septembrie 2021. Până atunci însă iată că printre diferențele pe care le aduce această lege se numără și modul de acordare și de calculare a pensiei minime.

Dacă până la ora actuală pensionarii care aveau o vechime între 10 și 15 ani primeau numai 40% din salariul minim brut pe economie și beneficiau de 1% adăugat pentru fiecare an de vechime în plus, iată că acest lucru se va schimba. Așadar, noua Lege a Pensiilor spune că persoanele care au o vechime în câmpul muncii de cel puțin 15 ani vor putea primi 45% din salariul minim brut pe țară. În plus la această sumă se va adăuga câte 1% pentru fiecare an în plus de vechime.

Noua Lege a Pensiilor a intrat în vigoare în iulie
Schema conform căreia se va aplica Noua Lege a Pensiilor. Sursa foto: promptmedia.ro

Care este scopul acestei modificări a formulei de calcul

„Formula a fost introdusă pentru a remedia o inechitate prevăzută de legislația în vigoare, din cauza căreia nu se făcea nicio diferențiere în funcție de anii lucrați între beneficiarii de pensie minimă. Adică, în practică se ajunge în situația în care un pensionar care a lucrat 12 ani, spre exemplu, să primească la fel cu unul care a lucrat 35 de ani, dar pe salariul minim pe economie”, se arată în noua Lege a Pensiilor.

O altă modificare pe care o aduce Legea Pensiilor este legat de majorarea punctului de pensie care va avea loc până în anul 2021. Prima majorare a avut loc la 1 septembrie 2019, punctul de pensie crescând cu 15%. Asta înseamnă că punctul de pensie a crescut de la 1.100 lei la 1.265 lei. Conform noului act normativ această creștere a punctului de pensie se va face etapizat.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×