Legea pensiilor: pensii cu 25% mai mari pentru anumite persoane din 2019. Ce criterii trebuie să îndeplinești

Claudiu Surmei   
în Stiri de ultima ora
04/02/2019, 19:45
Legea pensiilor: pensii cu 25% mai mari pentru anumite persoane din 2019. Ce criterii trebuie să îndeplinești GALERIE FOTO
Legea pensiilor prevede pensii cu 25 % mai mari pentru urmași

Legea pensiilor adoptată în Parlament în luna decembrie prevede pensii cu 25% mai mari pentru soții supraviețuitori care nu beneficiază de pensie de urmaș. Aceștia trebuie, printre altele, să fi fost căsătoriți pentru o perioadă de cel puțin 10 ani cu persoana care a decedat.

„Pensia de urmaş se menţine şi, în plus de actualele prevederi, apare o nouă prestaţie, şi anume ajutorul pentru soţul supravieţuitor, care va primi 25% din pensia soţului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie”, scria anul trecut pe site-ul Ministerului Muncii. Potrivit Legii pensiilor, care a fost adoptată în Parlament la finalul anului 2018, cel care beneficiază de această majorare trebuie să fi fost căsătorit cel puțin 10 ani cu persoana care a încetat din viață. În plus, trebuie să fie beneficiar de pensie de limită de vârstă, să aibă stagiul complet de cotizare, dar și vârsta standard de pensionare, iar suma totală să nu depășească 80% din salariul minim brut.

Pensionarii trebuie să îndeplinească mai multe criterii pentru a primi 25 la sută în plus
Pensionarii trebuie să îndeplinească mai multe criterii pentru a primi 25 la sută în plus

Legea pensiilor prevede pensii cu 25% mai mari pentru urmași

De asemenea, se va menține și opţiunea actuală de a lua 50% din pensia soţului decedat, dar numai în cazul în care se renunță la propria pensie. Soţul supravieţuitor are dreptul să beneficieze de pensia de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani. În cazul în care căsnicia a durat mai puțin, dar cel puțin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaș se diminuează cu 6% pentru fiecare an de căsătorie în minus.

Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, dacă a fost căsătorit cu persoana care a decedat cel puțin un an sau în cazul în care soțul susținător a murit ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale.

„Proiectul de lege urmăreşte eliminarea inechităţilor din sistemul public de pensii, care au făcut ca persoane care au lucrat acelaşi număr de ani, în aceeaşi profesie şi au cotizat egal, să aibă pensii diferite. De asemenea, se elimină inechităţile din sistem dintre femei şi bărbaţi care au lucrat acelaşi număr de ani, în aceleaşi condiţii şi care au contribuit egal, dar care aveau pensii diferite. Prin actul normativ, pensiile în discuţie se egalizează”, preciza Ministerul Muncii înainte ca proiectul să ajungă în Parlament spre a fi votat.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×