Nicolae Ceaușescu petrecea într-un fel unic de ziua lui de naștere, pe 26 ianuarie. Îi cânta des Gică Petrescu

Daniel Scripcaru   
în Stiri mondene
23/01/2020, 15:38
Nicolae Ceaușescu petrecea într-un fel unic de ziua lui de naștere, pe 26 ianuarie. Îi cânta des Gică Petrescu
Cum petrecerea Nicolae Ceaușescu de ziua sa de naștere. Sursa foto: adevarul.ro

Ziua de naștere a liderului Nicolae Ceaușescu se transforma într-o adevărată zi națională. De fiecare dată, pe 26 ianuarie, liderul comunist era elogiat public de ziarele de propagandă comuniste, dar şi de elevi, muncitori sau membrii loiali de partid.

Cum petrecerea Nicolae Ceaușescu de ziua sa de naștere

Nicolae Ceaușescu era un bărbat plin de viață și îi plăcea să dea petreceri grandioase alături de membrii săi de familie, dar și de partid, cu ocazia zilei sale de naștere.

Dictatorul invita de multe ori și cântăreți la ziua sa de naștere, care îi cântau până dimineața. Într-o fotografie veche apare undeva pe fundal Gică Petrescu, Ștefania Rareș și toți interpreții de succes din acele vremuri, scrie adevărul.ro.

Nicolae Ceaușescu era elogiat în toată țara

În şcolile, fabricile sau sediile judeţene de partid ziua dictatorului se celebra mai amplu decât Mica Unire, sărbătorită cu doar două zile înainte. Ceauşescu s-a născut pe 23 ianuarie 1918, însă în acte venirea sa pe lume a fost înregistrată în localitatea Scorniceşti pe 26 ianuarie.

După ce acesta a devenit conducătorul suprem al României socialiste, toate clasele sociale, în special cea muncitorească, încerca să îşi arate aprecierea pentru dictator.

Mărturiile din perioada comunistă arată că în ziua de 26 ianuarie majoritatea ziarelor româneşti aveau pe prima pagină mesaje de felicitare pentru dictator, iar în şcoli sau sediile instituţiilor se organizau manifestări prin care Ceauşescu era felicitat.

Cei mai buni meşteri din fabrici lucrau cu luni de zile înainte la cadouri speciale care aveau să fie înmânate dictatorului. Multe dintre ele probabil că nici nu erau văzute de Nicolae Ceaușescu, care nu era foarte interesat de cadourile venite din țară.

Camil Roguschi, arhitectul lui Ceaşescu, povestea într-un interviu mai vechi ce se întâmpla cu multe dintre cadourile primite pe 16 ianuarie.

”Le adunam pe toate în nişte depozite din strada Molière. Erau fotolii, canapele – disparate -, covoare pe care scria, din ţesătură câte ceva de genul «Să ne trăiţi, tovarăşe Nicolae Ceauşescu!».

Deci, inutile. În ultimul timp, se ajunsese la decizia ca arhitecţii să scrie la judeţe cam ce cadou să pregătească, ataşându-le uneori şi schiţa de model.

Noi lucram la atâtea palate şi aveam nevoie de mobile, dar cele primite de ziua lui Ceauşescu erau inutilizabile. Nici tablourile nu se puteau folosi, fiindcă îi reprezenta pe ei doi sau numai pe el”, spunea Camil Roguschi.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×