Nelu Tătaru, noul ministru al Sănătății, contră puternică pentru Gabriela Firea! „Testarea celor 10.000 de bucureșteni va fi efectuată doar în măsura în care Primăria Capitalei își asumă costurile”

în Stiri de ultima ora
29/03/2020, 10:23
Nelu Tătaru, noul ministru al Sănătății, contră puternică pentru Gabriela Firea! „Testarea celor 10.000 de bucureșteni va fi efectuată doar în măsura în care Primăria Capitalei își asumă costurile” GALERIE FOTO
Nelu Tătaru este nemulțumit de anunțul făcut de Primăria Capitalei. Sursa foto - hepta.ro

Nelu Tătaru, noul ministru al Sănătății nu a ezitat și contrat-o puternic pe Gabriela Firea! Acesta a declarat pentru Digi 24 că studiul care presupune testarea unui eșantion al populației Bucureștiului nu este asumat de instituția pe care el o conduce, ci de Primăria Capitalei și Institutul Matei Balș.

Nelu Tătaru, noul ministru al Sănătății, contră puternică pentru Gabriela Firea!

Mai mult de atât, Nelu Tătaru spune că proiectul nu are deocamdată avizul Ministerului Sănătății și a ținut să se distanțeze de metoda de testare folosită în acest studiu epidemiologic.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată? Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române! Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

„Rămâne să vedem, când va fi finalizat acest proiect al studiului, să ne dăm un acord în funcție de necesitatea lui, dar și de specificitatea acestui test”, a spus Nelu Tătaru.

„Testarea celor 10.000 de bucureșteni va fi efectuată doar în măsura în care Primăria Capitalei își asumă costurile”

Întrebat dacă acest test poate fi desfășurat și fără avizul Ministerului Sănătății, ministrul a spus că el poate fi realizat, în măsura în care și-l asumă Primăria Capitalei.

„Noi ca minister avem o serie de testări pe care le facem după un algoritm, după o anchetă epidemiologică pe care încercăm să o extindem la fiecare caz nou apărut, precum și la contacții acestora.

Institutul Național de Sănătate Publică, precum și Institutul Matei Balș pot face studii epidemiologice în context de pandemie, pentru a putea previziona sau a preveni eventuale efecte negative”, a arătat Nelu Tătaru.

De altfel, noul ministru al Sănătății a precizat că nu știe nici cine va cumpăra testele pentru acest studiu, dar bănuiește că este vorba de Primăria Capitalei. Nelu Tătaru crede că testarea în masă poate duce chiar la o relaxare a populației, într-o perioadă deloc ușoară.

„Avem în vedere că o testare trebuie să existe în condițiile unei anchete epidemiologice, nu o testare în masă, fără noimă. Sunt testate anumite categorii, sunt izolate anumite categorii, vor urma ca anumite categorii din izolare să poată reveni mai devreme în societate, când avem două teste negative – implicit mă refer la cadrele medicale -.

Dar trebuie să înțeleagă toată lumea că aceste testări sau un rezultat negativ nu poate înlocui o izolare, nu pot înlocui niște măsuri de precauție, precum nu pot înlocui la un moment dat nici acea distanțare socială pe care ne-am impus-o și restricțiile pe care le vedem”, a subliniat ministrul Nelu Tătaru.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×