Nadia Comăneci, interviu emoționant la 30 de ani de la revoluție: „era atât de mare dorinţa de libertate încât nu mai conta nimic!”

Claudiu Ilie   
în Stiri mondene
09/12/2019, 22:38
Nadia Comăneci, interviu emoționant la 30 de ani de la revoluție: „era atât de mare dorinţa de libertate încât nu mai conta nimic!”
Nadia Comăneci, apariţie spectaculoasă la un eveniment din Los Angeles. Sursa foto: Hepta

Nadia Comăneci, gimnasta de 10 de la Montreal, a vorbit, în cadrul unui interviu pentru Observatorul Antenei 1 despre cum a reușit să fugă ilegal din țară și despre riscurile enorme pe care și le-a asumat în acel moment.

Nadia Comăneci, gimnasta care a dat totul pentru România

Gimnasta care a dus România pe cele mai înalte culmi sportive a vorbit pentru Antena 1 despre ce a simțit în momentul în care a devenit prima gimnastă din lume cu un scor perfect de 10.

„Cred că visul oricărei gimnaste este să lase ceva în urmă! Eram micuţă în faţa lumii, dar aveam o experienţă de 8 ani în gimnastică!

E vorba de mândra românului, pentru că la acel moment noi am fost cei mai buni din toată lumea! Descoperisem, inventasem anumite elemente – elementele noi reies din greşeli.”, a declarat Nadia Comăneci.

Nadia a declarat în cadrul interviului că gimnastica este un sport în continuă schimbare iar tu, ca practicant al acestui sport, trebuie să te reinventezi în permanență.

Gimnasta româncă a mărturisit și faptul că, pentru ea, a fost un noroc faptul că a ajuns să practice gimnastica

„Spre sfârşit de anii 60 nici nu existau prea multe sporturi pentru fete, îţi dai seama ce noroc!”, a mai spus aceasta.

Datorită anilor de muncă și a determinării, numele Nadiei a ajuns să fie cunoscut întregii lumi, puctul culminant reprezentândul ediția Jocurilor Olimpice de la Montreal.

„Mă gândeam dacă iau un 9,90 e foarte bine, prima zi de concurs. Am văzut 1.00, m-am uitat la colege, am zis că e greşit panoul sau că ceva e în neregulă cu panoul.

Şi am zis fie ce-o fi! Unu nu are cum să fie că n-am făcut de unu!”, a povestit Nadia Comăneci în cadrul interviului realizat pentru Antena 1.

Brusc, Nadia Comăneci a ajuns numărul 1 la nivel mondial, iar lumea întreagă avea să o recunoască ca fiind prima gimnastă ce a obținut un scor perfect, pentru o execuție pe măsură. Puțini știau, însă, ce însemna să trăiești atunci în România.

„Cred că o mare parte din generaţia de astăzi nici nu-şi imaginează cum este şi cum a fost pentru foarte mulţi! Aveam alimente pe raţie, aveam căldură doar noaptea, nu-ţi permiteai să încălzeşti toată casa!

Dormeam în bucătărie – eu şi probabil jumătate din ţară, deci nu numai eu! Descurcă-te! Nu putem în două, treci camere, dormim unde putem! Important este să fim împreună, familia era importantă!

Noi, românii, suntem supravieţuitori, pentru că facem din ce nu avem! Suntem creativi, găsim soluţii, niciodată nu ne-am împotmolit în ceva!”, a mai declarat gimnasta româncă.

Nadia Comăneci a riscat să fie împușcată atunci când a fugit din țară

În cadrul aceluiași interviu, Nadia Comăneci a vorbit și despre momentul în care a părăsit ilegal țara în perioada comunistă. Gimnasta a mărturisit că a recurs la gestul care ar fi putut-o costa viața din dorința de a fi liberă.

„Am sărit vreo șapte garduri ghimpate şi n-aveam voie să ieşim la şosea, pentru că eram într-un loc în care nu era picior de om.

Cei care conduceau maşina au spart un far că era noapte şi au spus: «Nu ieşiţi decât dacă vedeţi o maşină cu un singur far!».

Zici că povestesc un film din 007. Nici măcar nu mă gândeam la pericolele pe care le avem!

La un moment dat ne-au spus: «Nu faceţi gălăgie! Când treceţi graniţa nu vorbiţi şi dacă vă somează cineva nu alergaţi, că vă împuşcă!». Dar cred că noi eram inconştienţi de toată chestia asta!

Era ideea de a ajunge la final! Era ideea de libertate, cred că era atât de mare dorinţa de libertate încât nu mai conta nimic! Era ori asta, ori o viaţă cum era acasă!”, a mai spus Nadia Comăneci în cadrul aceluiași interviu.

Mama Nadiei Comăneci s-a crezut că va fi executată

După ce a reușit să ajungă în SUA, Nadia Comăneci era liberă, dar nu scăpase de teamă, întrucât familia ei, lăsată în urmă în România, pierduse legătura cu ea.

Abia pe 28 decembrie 1989, cei de la CNN au reuşit să o pună pe Nadia în legătură cu mama ei.

„Mama a crezut că e poliţia şi că le dă ultima masă înainte de a-i executa. Ea aşa a crezut. I-a dus undeva pe o clădire cu satelit şi aşa am reuşit să vorbesc din nou cu ai mei. Prin CNN.

Mă emoţionez pentru că îmi aduc aminte. Au trecut o grămadă de ani, acum îi aud vocea în fiecare zi”, a spus Nadia Comăneci, cu lacrimi în ochi.

Gimnasta a revenit în România după cinci ani de la momentul transmisiunii CNN

Alături de ea, în România a ajuns atunci și jumătatea sa, Bart Conner.

„I-am spus că nici nu îmi pot imagina să fac nunta în altă parte decât în România! Iar Bart e înnebunit după tradiţii – de ce se merge de trei ori în jurul altarului, vezi că o să te calc pe picior, să nu te sperii!”, a povestit Nadia.

Acum, sportiva din România și-a dus mai departe visul în Statele Unite, alături de soțul și de copilul ei. Acolo au pus bazele unui centru important de performanță în gimnastică.

„Aici avem o colecţie de flăcări olimpice, sî începem chiar cu asta de la Montreal, pe care am primit-o chiar după Olimpiadă! Copiii vin, dimineaţa se antrenează, seara se întâlnesc cu noi, ne pun întrebări”, a spus Nadia.

„Înainte lumea era mare şi în lumea aia mare, noi aveam impresia că România nu se vede, iar acum se vede! Românul e român oriunde trăieşte!

Te naşti român şi mori român! Ce îi doresc eu României? Să rămână România!”, a mai declarat Nadia Comăneci în cadrul interviului.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×