Motivul neștiut pentru care săpunul omoară coronavirusul. Ce conține structura virusului

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
13/03/2020, 18:29
Motivul neștiut pentru care săpunul omoară coronavirusul. Ce conține structura virusului
Motivul neștiut pentru care săpunul omoară coronavirusul. Ce conține structura virusului. Sursa foto: pixabay.com

De când a apărut coronavirsul s-a insistat foarte mult pe spălatul pe mâini, dar și care este procesul corect foarte, însă foarte puțini știu care este motivul pentru care apa și săpunul luptă împotriva microbilor și în special, împotriva COVID-19. Totul ține doar de structura virusului care provoacă îmbolnăviri la ora actuală.

Săpunul omoară coronavirusul, dar care este motivul real?

În ultima perioadă s-a tot scris că vitamina C și alcoolul fac minuni împotriva coronavirusului, apoi s-a ajuns la o cu totul altă concluzie. Cea mai importantă prevenție este însă spălatul pe mâini cu apă și săpun, și nu cum oricum. Este foarte important cum și cât trebuie să ne spălăm mâinile, adică cel puțin 20 de secunde.

Mai mulți jurnaliști români care aparțin de platforma independentă de jurnalism de știință ZME Science au vorbit pentru libertatea.ro despre motivul pentru care apa și săpunul fac minuni în ceea ce privește pandemia de coronavirus.

Mai exact, aceste două elemente simple și la îndemâna oricui țin la distanță coronavirusul pentru că virusul are în structura sa o membrană alcătuită din lipide (grăsimi). Este un lucru foarte bine știut că apa și săpunul nu omoară de cele mai multe ori microbii, dar îi îndepărtează ceea ce fac și în cazul acestui virus care a apărut în China.

Ce ne spune structura coronavirusului și de ce este ținut la distanță de apă și săpun

Lecțiile de chimie ne-au învățat că membrana e oarecum similară spumei care se formează atunci când ne spălăm pe mâini. Legăturile chimice din această membrană nu sunt foarte puternice, însă pot fi înlocuite de substanțele din apa cu săpun ceea ce înseamnă că aceste elemente distrug membrana înconjurătoare fără de care coronavirusul nu poate exista.

Săpunul este cel mai bun prieten împotriva microbilor și bacteriilor, însă specialiștii ne recomandă ca atunci când suntem pe stradă sau în alte locuri să folosim cu încredere dezinfectantul sau alte soluții pe bază de alcool.

Acestea sunt eficiente în condițiile în care au un conținut de alcool de peste 60% și reușim să acoperim toată suprafața mâinilor, un lucru destul de greu.

Care sunt pașii spălării corecte pe mâini cu apă și săpun

  • Folosiți apă și săpun din belșug
  • Frecați palmele până apare spumă din abundență (clăbuc)
  • Spălați ambele fețe ale palmelor
  • Frecați cu atenție între degete, folosind o mână pentru a o spăla pe cealaltă
  • Spălați separat degetele mari și interiorul palmelor
  • Continuați spălarea cel puțin 20 de secunde
  • Clătiți cu apă
  • Uscați mâinile, preferabil cu un șervețel, care poate fi folosit și pentru a închide robinetul, înainte de a fi aruncat.
Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×