Moșii de toamnă 2019. Ce e bine să faci și să mănânci de Sâmbăta Morților

Cristiana Astefanoaiei    Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
01/11/2019, 10:39
Moșii de toamnă 2019. Ce e bine să faci și să mănânci de Sâmbăta Morților GALERIE FOTO
Moșii de toamnă pică pe 2 noiembrie. Sursa foto - facebook

Moșii de toamnă pică anual în prima sâmbătă din luna noiembrie, și la fel se întâmplă și în 2019. Potrivit calendarului ortodox, Sâmbăta Morților este cinstită pe data de 2 noiembrie. Practic, în această zi se oficiază Sfânta Liturghie, unde sunt pomeniţi cei adormiţi, fapt pe care Sfântul Grigorie de Nyssa îl numeşte „folositor şi plăcut lui Dumnezeu”, iar Sfântul Simeon al Tesalonicului spune în privinţa aceasta. „Nimic altceva nu este atât de folositor pentru cei adormiţi, nici pricinuitor de atâta bucurie, iluminare şi unire cu Dumnezeu ca acesta. Deoarece însuşi Sângele Domnului este cel care prin această jertfă se varsă pentru noi, netrebnicii”.

Moșii de toamnă 2019

Din străbuni, tradiția este una cât se poate de clarî. Astfel, oamenii trebuie să meargă la Liturghie curați și, atenție, îmbrăcați în straie de sărbătoare. Nu se termină aici regulie. Femeile trebuie să aibă capul acoperit. În această zi nu ai voie să speli haine, să faci curat în gospodărie sau să faci alte munci. Sâmbăta Morților este dedicată rugăciunii pentru sufletele celor adormiți. Se spune că această zi trebuie începută din zori pentru a participa la Sfânta Liturghie, slujbă ce are loc înaintea celei de pomenire a celor adormiți.

Cu acest prilej se aduc la biserică prinoase (colivă, vin, colaci) care, după ce sunt binecuvântate, se împart pentru sufletele adormiţilor noştri. Trebuie să știi că celebra colivă aminteşte de o minune a Sfântului Teodor Tiron, petrecută în vremea împăratului Iulian Apostatul (361-363), care a dat ordin guvernatorului oraşului Constantinopol să stropească toate alimentele din pieţe cu sângele jertfit idolilor, în prima săptămână a Postului Mare, ca astfel să-i oblige pe creştini să întrerupă postul şi să consume jertfe aduse idolilor.

Ce e bine să faci și să mănânci de Sâmbăta Morților

Sfântul Teodor Tiron, apărându-i în vis arhiepiscopului Eudoxie, i-a poruncit acestuia să-i anunţe pe creştini să nu cumpere nimic din piaţă, ci să mănânce grâu fiert cu miere. Trebuie să știți că în coșul pe care îl duceți la biserică trebuie să aveți bucate abundente pe care să le oferiți de pomană. Cantitățile trebuie să aibă dimensiuni rezonabile care să vă permită să împărțiți celor nevoiași. Pe lângă lucrurile scrise mai sus, mai poți adăuga fructe, bomboane, dulciuri, căni sau alte lucruri care pot fi folositoare.

Coliva se face din grâu fiert, îndulcit și ornată cu sfânta cruce și bomboane colorate. Colacul poate fi înlocuit cu prescuri pentru a avea o variantă mai practică.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×