Moşii de iarnă 2020. Ce nu este bine să faci pe 22 februarie. Este considerat cel mai mare păcat

Daniel Scripcaru   
în Stiri mondene
21/02/2020, 10:33
Moşii de iarnă 2020. Ce nu este bine să faci pe 22 februarie. Este considerat cel mai mare păcat
Moşii de Iarnă 2020, tradiţii şi obiceiuri

Moşii de Iarnă 2020 vine cu o serie de tradiţii şi obiceiuri din moşi strămoşi. Una dintre datinile vechi arată că sufletele celor morţi umblă în această zi pe pământ. Cei care nu fac ceea ce arată tradiţiiile şi obiceiurile că trebuie făcut riscă să înnebunească.

Moşii de Iarnă 2020. Tradiţii şi obiceiuri

Moşii de Iarnă 2020, sărbătoare cunoscută şi ca Sâmbăta Morţilor, vine cu o serie de tradiţii şi obiceiuri din moşi strămoşi. Una dintre datinile vechi arată că sufletele celor morţi umblă în această zi pe pământ.

Cei vii trebuie să dea de pomană, pentru ca spiritele rele să nu se lege de ei. Moşii de Iarnă pică în fiecare an înaintea dumicii Înfricoşătoarei Judecăţi.

Ce se dă de pomană de Sâmbăta Morţilor

Cu această ocazie, creştinii ortodocşi din ţara noastră îi pomenesc pe cei care au trecut pe lumea cealaltă. Sărbătoarea religioasă mai este denimită în credinţa populară şi Sâmbăta Morţilor.

În această zi biserica îi pomeneşte pe cei decedaţi şi care nu au avut parte de slujbe rânduite atucni când au fost înmormântaţi. Potrivit tradiţiilor, sufletele morţilor bântuie pământul în această zi, iar credincioşii dau de pomană mâncare gătită.

Pomana are rolul de a îmbuna sufletele celor morţi, astfel încît acestea să nu facă rău celor vii. Tradiţia arată că cei care au rude decedate trebuie să dea de pomană plăcintă, sarmale, colivă, colaci, fructe, toate acestea însoţite de lumânări aprinse.

De asemenea, credincioşii trebuie să aprindă la mormintele celor dragi câte două lumânări. Acestea au rolul de a încălzi sufletele morţilor.

Moşii de Iarnă sau Moşii de Piftiilor

Din bătrâni se spune că Moşilor de Iarnă li se mai spunea şi Moşii Piftiilor sau Sâmbăta Piftiilor, aceast fiind singura zi când se consuma acest fel de mâncare.

Dacă piftiile nu se mâncau toate în această zi, a doua zi trebuiau aruncate. Dacă nu erau aruncate frugul şi-ar fi făcut apariţia si pe timpul verii. O altă tradiţie din moşi strămoşi arată că de Moşii de Iarnă nu se munceşte.

Femeile care nu respectă tradiţia aceasta se spune că vor tremura ca piftia şi că pomenile date li se vor întoarce. Obiceiurile mai arată că cei care nu vor respecta cele amintete mai sus riscă să înnebunească.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×