Modificări la indemnizația de șomaj în 2020. Cei care își pierd locul de muncă vor primi bani în plus

Dan Suta    Cristiana Astefanoaiei   
în Stiri de ultima ora
03/12/2019, 10:29
Modificări la indemnizația de șomaj în 2020. Cei care își pierd locul de muncă vor primi bani în plus
Indemnizația pentru șomaj s-ar putea acorda timp de nouă luni în 2020. Sursa foto: digi24.ro

Indemnizația de șomaj va crește în anul 2020, conform unei propuneri legislative care dorește a oferi și mai multă protecție socială celor care sunt în imposibilitatea de a câștiga un venit din lipsă de serviciu.

Indemnizația de șomaj ar putea fi acordată nouă luni consecutiv, în loc de șase

Persoanele care vor rămâne fără locuri de muncă anul viitor vor primi bani în plus pentru perioada de șomaj. Este vorba despre trei indemnizații suplimentare față de ceea ce oferă acum statul pentru persoanele fără venit.

Decizia a fost luată într-un context economic puțin favorabil la nivel european, unde se vorbește tot mai des despre o recesiune. Cei mai mulți angajatori își întrerup activitatea în situații de criză, iar mulți dintre muncitori rămân fără acoperire salarială.

375 de lei este indemnizația de șomaj pentru șase luni, pentru o vechime de 3 ani

În prezent, persoanele care au o vechime de minimum 3 ani la un loc de muncă pot beneficia de un ajutor de șomaj de 375 de lei timp de 6 luni. Lucrurile se complică pentru cei care timp de 12 luni nu și-au găsit un job, iar vechimea pe câmpul muncii nu e de nici măcar 12 luni. În acest caz, indemnizația este zero.

Suma de 375 de lei este calculată comparativ cu salariul minim pe economie, care acum este undeva la 2.080 de lei. Propunerea legislativă pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului, numărul 28 pe 2009 s-ar putea aplica chiar din luna ianuarie, conform avocatnet.ro.

Așadar, începând cu anul 2020 șomerii vor beneficia de nouă indemnizații față de cele șase care se oferă acum, asta dacă parlamentarii vor adopta această modificare.

E foarte important de spus că legea nu este încă în vigoare. Aceasta trebuie să treacă de cele două Camere ale Parlamentului, iar actul normativ trebuie să fie apoi promulgat și de către președintele României, iar apoi decizia se publică în Monitorul Oficial, moment din care se și aplică.

Potrivit statisticilor furnizate de instituțiile statului, în prima parte a anului 2019 rata șomajului a fost de 3,9%, cele mai multe persoane care nu și-au găsit un loc de muncă în luna aprilie fiind de sex feminin (4,2% femei raportat la 3,4% bărbați).

În jur de 350.000 de persoane nu aveau un loc de muncă la începutul acestui an (date valabile pentru februarie-aprilie), cifră în ușoară scădere față de ianuarie 2019, când numărul șomerilor era de 354.000.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×