Modificări în contractele part time. Angajatorul are costuri diferite de la 1 ianuarie 2020

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
04/12/2019, 13:44
Modificări în contractele part time. Angajatorul are costuri diferite de la 1 ianuarie 2020 GALERIE FOTO
Contractele part time ar urma să fie scutite de supraaciză. Sursa foto - facebook

Vor avea loc modificări importante în contractele part time. Astfel, trebuie să știți că supraimpozitarea acestor contracte va fi eliminată începând cu 1 ianuarie 2020, conform unui proiect de lege pentru modificarea Codului fiscal. Proiectul a fost deja adoptat de Camera Deputaţilor cu 280 de voturi „pentru”. A existat şi un vot împotrivă, dar şi două abţineri.

Modificări în contractele part time

Se întâmplă lucrul acesta în vederea aplicării unei baze de calcul pentru contribuţiile sociale şi a contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate în funcţie de salariul realizat şi nu în funcţie de salariul de bază minim brut pe ţară. 53 de parlamentari liberali au iniţiat proiectul.

Robert Sighiartău, deputat PNL, a transmis că proiectul reprezintă „o măsură reparatorie, benefică” atât pentru nivelul de trai al românilor, cât şi pentru economia românească. Acesta a mai spus că, deşi în momentul în care a fost introdusă supraacciza a fost invocată utilizarea banilor colectaţi în vederea construcţiei de autostrăzi, acest lucru nu s-a întâmplat.

Angajatorul are costuri diferite de la 1 ianuarie 2020

Mai mult de atât, Sighiartău a precizat că nu este posibil ca „într-un stat normal să munceşti două ore şi să plăteşti taxe pentru opt ore”.  Replica a venit imediat. Social -democrata Lia Olguţa Vasilescu a afirmat că prin adoptarea acestei legi se pierd 4,5 miliarde lei de la bugetul statului.

„1,5 miliarde din bugetul asigurărilor, pentru impozitarea la part-timp, şi trei miliarde pentru supraacciză. Acum haideţi să vă spunem şi ce a prevăzut până la urmă legea respectivă, ca să înţeleagă toată lumea.

Am adus la nivelul salariului minim pe economie contribuţia pentru cei care lucrează la part-timp, cu nişte excepţii: elevii sau studenţii până la 26 de ani, ucenici până la 18 ani, persoane cu dizabilităţi, pensionari, cei care au deja un contract de muncă.

Imediat după ce am introdus această taxare la part-time la nivelul salariului minim pe economie, în prima lună, 89.000 de contracte de muncă au trecut din economia gri la alb. De asemenea, în lunile următoare, încă 200.000 de contracte au trecut la alb”, a spus ea.

Lia Olguţa Vasilescu a avertizat şi asupra persoanelor care, deşi lucrează opt – zece ore pe zi, ajung să aibă pensii foarte mici din cauza faptului că au contracte conform cărora ar munci doar 2 ore/zi.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×