Modificare importantă pentru medicii care se pregătesc de rezidențiat! Astfel, Guvernul a aprobat o Ordonanță de Urgență care anulează practic monopolul Universităţii de Medicină şi Farmacie asupra pregătirii medicilor rezidenţi.
Modificare importantă pentru medicii care se pregătesc de rezidențiat!
Mai exact, Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, a fost aprobată prin Legea nr. 103/2012, cu completările ulterioare precum şi pentru completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.
OUG s-a aprobat la solicitarea Ministerului Sănătăţii şi are drept scop rezolvarea crizei medicilor rezidenţi din spitale. Din acest moment, pregătirea în rezidenţiat se va putea face în spitale publice cu medici care nu sunt profesori la facultăţile de Medicină, în spitale private, dar şi în cabinetele medicilor de familie.
Ordonanța de Urgență a fost aprobată de Guvern
Vă reamintim că medicii rezidenţi efectuează un stagiu de pregătire între 3 şi 6 ani, în funcţie de specializare. Până acum, acest stagiu era efectuat doar în spitalele universitare sau clinice, care aveau contracte cu universităţi de Medicină.
„Am găsit o soluţie europeană pentru a lărgi baza de formare pentru aceşti tineri minunaţi”, a declarat noul ministru al Sănătăţii, Victor Costache. El spune că această măsură era necesară deoarece „creşterea salariilor a fost un prim pas, dar exodul medicilor a continuat”.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
Acum, noua lege spune că pregătirea se va defăşura în mod descentralizat, regional, la nivelul centrelor universitare cu facultăţi de medicină, medicină dentară şi farmacie acreditate, prin departamentele de învăţământ postuniversitar medical, medico-dentar şi farmaceutic.
Se întâmplă lucrul acesta inclusiv în cabinete medicale individuale de medicină de familie, precum şi în unităţi sanitare şi unităţi medico-militare ale ministerelor cu reţea sanitară proprie, sau în unităţi sanitare aflate în administrarea unităţilor publice locale.
De asemenea, pregătirea în rezidenţiat se va putea desfăşura şi în cadrul unităţilor sanitare private şi în instituţiile de învăţământ superior particulare acreditate, care au în structură programe de studii universitare de licenţă în domeniul medicină, medicină dentară, farmacie.
Este însă obligatoriu ca acestea să îndeplinească toate criteriile şi condiţiile de pregătire în rezidenţiat aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii.