Moartea unui chinez care avea hantavirus a produs panică: ”Transmiterea om-om este rară”

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
26/03/2020, 07:41
Moartea unui chinez care avea hantavirus a produs panică: ”Transmiterea om-om este rară”
Moartea unui chinez care avea hantavirus a produs panică: ”Transmiterea om-om este rară”. Sursa foto: pixabay.com

Un bărbat care a murit într-un autobuz din Shandong, China, a produs panică în rândul oamenilor după ce s-a aflat că acesta suferea de hantavirus, un virus similar cu COVID-19. Experții în sănătate au lămurit întreaga situație și au explicat cum se transmite acest virus.

Cazul chinezului mort din cauza hantavirusului a declanșat îngrijorare în rândul oamenilor

Chinezii sunt în stare de alertă după ce un bărbat a fost găsit mort într-un autobuz în drum spre serviciu. Omul suferea de hantavirus, iar incidentul nu a fost trecut cu vederea de oamenii care se luptă în continuare cu pandemia de coronavirus. Alte 32 de persoane care se aflau în autobuz sunt testate pentru acest virus.

Omul de ştiinţă suedez doctorul Sumaiya Shaikh a declarat că simptomele dintre cele două virusuri sunt similare și includ probleme grave cu respiraţia, tuse, dureri de cap şi febră, însă hantavirusul nu se transmite de la om la om și mai ales, nu este vorba de un virus nou.

„Hantavirus a apărut pentru prima dată în anii 1950 în războiul american-coreean din Coreea. Se răspândeşte de la şobolan / şoareci dacă oamenii îşi ingerează lichidele din corp. Transmiterea om-om este rară. Vă rugăm să nu vă panicaţi, decât dacă intenţionaţi să mâncaţi şobolani”, a scris cercetătorul pe Twitter.

Cum se transmite hantavirusul care a făcut o victimă în China

Experții au subliniat faptul că oamenii nu au de ce să se îngrijoreze de acest virus despre care se crede că se transmite în circumstanțe rare, în comparație cu coronavirusul care a stârnit o pandemie la nivel mondial.

Centrele americane pentru controlul și prevenirea bolilor avertizează că deși hantavirusul este extrem de rar are o rată de deces de 38%. Oamenii de știință mai avertizeazăaltă că virusul este fatal între 35 şi 50% din cazuri.

Hantavirusul se ia prin expunerea la urina, excrementele sau saliva rozătoarelor infectate. În plus, acest virus se poate transmite și prin muşcătura şobolanului. Diagnosticul poate fi dificil de stabilit deoarece simptomele se aseamănă de cele mai multe ori cu virusuri populare printre care se numără și gripa.

Ce simt pacienții care au contactat hantavirusul

Ultimul caz de hantavirus a fost în 2012 când un bărbat în vârstă de 28 de ani a ajuns la spital după 4 zile de febră. Bărbatul din Marea Britanie avea dureri puternice de cap și vomita. Acesta s-a făcut bine după ce a stat în spital nu mai puţin de 52 de săptămâni.

O altă persoană care s-a vindecat de hantavirus a declarat că s-a simțit ca și cum avea „o bandă strânsă în jurul pieptului şi o pernă pe faţă”.

„Nu există niciun tratament specific, vindecare sau vaccin pentru infecţia cu hantavirus”, a avertizat CDC care a mai adăugat faptul că pacienții au nevoie de îngrijiri pe termen lung pentru a-i ajuta în perioada de suferinţă respiratorie severă.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×