Moartea Ilenei Sărăroiu, una dintre cele mai controversate din istoria folclorului românesc. A fost otrăvită înainte să urce pe scenă, în 1979

Catalin Nae    Dan Suta   
în Stiri mondene
13/10/2019, 16:29
Moartea Ilenei Sărăroiu, una dintre cele mai controversate din istoria folclorului românesc. A fost otrăvită înainte să urce pe scenă, în 1979
Moartea Ilenei Sărăroiu, învăluită în mister. Sursa foto: realitatea.net

Moartea Ilenei Sărăroiu rămâne și astăzi una dintre cele mai controversate din istoria folclorului românesc. Artista ar fi murit otrăvită pe 12 mai 1979, înainte de a urca pe scenă. Marea interpretă de muzică tradițională a murit la scurt timp după ce a băut o cafea, iar despre trecerea ei în neființă au circulat multe legende de-a lungul deceniilor.

Moartea Ilenei Sărăroiu, una dintre cele mai enigmatice

Localitatea Unirea, județul Călărași. Seara zilei de 12 mai 1979 a fost una mult așteptată pentru toți cei care s-au strâns să asculte recitalul marii Ilenea Sărăroiu. Artista a ajuns acolo alături de Mircea Câmpeanu, actualul soț al Mariei Ciobanu, la ora stabilită, căci marea muziciană era mereu punctuală.

„La ora stabilită a sosit cu soţul său, Mircea Câmpeanu, cu o Dacie albă. Elegant îmbrăcată, aşa cum o vedeam la televizor, a urcat imediat pe scenă. Avea o rochie lungă, bleu, şi un pardesiu negru cu alb, în motive populare. Părul negru, lung, era strâns în coadă cu o coroniţă cu flori. Mi-aduc aminte că s-a plâns că este obosită şi că ar dori o cafea”,  a declarat Liliana Ispas, mireasa pentru care Ileana a fost chemată să cânte, pentru adevărul.ro.

moartea ilenei sărăroiu
Ileana Sărăroiu a murit pe 12 mai 1979. Sursa foto: antena3.ro

Femeia care i-a pregătit cafeaua, luată la întrebări de procurori

După 45 de minute de când a ajuns printre meseni, Ilenei a început să i se facă rău. Femeia s-a plâns că nu mai vedea nimic, iar apoi a căzut efectiv de pe picioare. Ultima melodie pe care femeia a apucat să o cânte a fost „O bătrână într-o gară”. Au ajuns medicii și a fost dusă cu ambulanța, dar nu s-a mai putut face nimic: Ileana și-a dat ultima suflare.

„Femeia care i-a pregătit cafeaua a fost prima luată la întrebări, la Procuratură. S-au gândit că poate i s-a pus ceva în băutură, că moartea nu a fost un accident. Evident că nu s-a descoperit nimic. O săptămână întreagă, trupul artistei a fost ţinut la Morga din Călăraşi. Când au fost stabilite cauzele morţii, nimeni nu a mai avut dubii”, a mai povestit Ispas.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×