Mircea Dinescu, povestiri din perioada lui Nicolae Ceaușescu! A fost în arest la domiciliu

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
23/12/2019, 08:32
Mircea Dinescu, povestiri din perioada lui Nicolae Ceaușescu! A fost în arest la domiciliu
Mircea Dinescu a vorbit despre perioada arestului la domiciliu. Sursa foto: captură Digi 24

Mircea Dinescu, unul dintre oamenii care în 1989 a anunțat căderea regimului Ceaușescu de la Televiziunea Română, a povestit într-un interviu recent cum a avut de suferit în timpul lui Nicolae Ceaușescu și de ce și-a dorit să scape de fostul dictator.

Mircea Dinescu, amintiri dinainte de 1989

Mircea Dinescu a scris împotriva lui Nicolae Ceaușescu în timp ce mulți dintre anticomuniștii de azi îl preaslăveau pe fostul președinte al țării. Scriitorul a povestit câteva dintre momentele de la Revoluție și cum era viața lui înainte să cadă definitiv puterea ceaușistă.

„Din 17 martie până pe 22 decembrie eu am trăit cu cei domni la poartă, erau câte șase pe tură, cam 18 oameni s-au perindat așa. O săptămână, Pleșu, de exemplu, a venit la mine. Nu în casă, la poartă. Lăsa buletinul, ăia își notau buletinul și mergeam cu el la plimbare în părculeț. Și veneau patru inși: doi stăteau pe bancă și doi mergeau în urma mea și a lui Pleșu”, își amintește Dinescu într-un interviu pentru digi24.ro.

Nu crede în teoria loviturii de stat

„În fiecare zi venea Pleșu și mă plimbam cu el. A șasea zi, când a venit Andrei Pleșu, a venit altă mașină neagră cu doi tipi mai înnegurați, așa, și au spus: Tovarășu’ Pleșu, începând de astăzi nu mai aveți voie să vă vedeți cu tovarășu’ Dinescu”, a spus scriitorul.

A doua zi, Pleșu a fost trimis în Moldova, i s-a găsit un post de bibliotecar în casa lui Enescu de la Tescani. A fost într-un mic exil, așa. Chestie care au încercat să o facă și cu mine”, își mai amintește Dinescu.

Cât despre personajele implicate în dosarul Revoluției din 1989, Dinescu a spus că anchetarea lui Ion Iliescu i se pare o mare prostie și că nicio Revoluție nu poate fi una frumoasă, cum nu a fost nici cea a țării noastre.

Totodată, Mircea Dinescu nu crede în teoria că evenimentele din decembrie 89 au fost o lovitură de stat.

„Păi a ieşit lumea în stradă pentru că au fost împuşcaţi oameni la Timişoara şi pe 21 s-a tras la Bucureşti în oameni. Era foamete, se stingea lumina la 9 seara, mureau copiii în incubatoare, stăteau oamenii la coadă pentru mâncare, ţăranul român, cel care producea pâinea, nu avea voie să cumpere pâine la oraş. Toţi imbecilii au devenit specialişti în Revoluţie”, spusese scriitorul pentru adevărul.ro.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×