Marșul de comemorare a eroilor de la Revoluție. Klaus Iohannis, prezent la eveniment

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
22/12/2019, 18:31
Marșul de comemorare a eroilor de la Revoluție. Klaus Iohannis, prezent la eveniment
Klaus Iohannis și-a anunțat prezența la marșul de comemorare a eroilor Revoluției. Sursa foto: captură Digi24

Duminică, 22 decembrie, are loc în București marșul de comemorare a eroilor de la Revoluție, cu ocazia împlinirii celor 30 de ani la sângerosul eveniment care a eliberat țara noastră de sub prigoana regimului comunist. Câteva sute de oameni aduc un omagiu tuturor celor care au plătit atunci cu propria viață prețul libertății.

UPDATE. Klaus Iohannis a ajuns la marșul memorial organizat de mai multe asociații civice. Președintele României a fost ovaționat de către cei prezenți: „Iohannis! Iohannis! Iohannis”, potrivit dcnews.ro.

Klaus Iohannis și-a anunțat prezența la marșul de comemorare a eroilor Revoluției

La marșul memorial organizat de asociațiile Freedom House, Inițiativa România, Rezistența, Geeks for Democracy, Corupția Ucide și 21 Decembrie va lua parte și președintele Klaus Iohannis. Potrivit informațiilor transmise de Administrația Prezidențială, acesta este așteptat în fața Ministerului de Interne, clădire în care altădată funcționa Comitetul Central al PCR, în jurul orei 18:00. Tot atunci și-a anunțat prezența și premierul Ludovic Orban.

Bucureștenii sunt așteptați la un eveniment de  lumină și culoare chiar în fața sediului fostului CC, unde vor fi proiectate imagini inedite din perioada 1945-1989. Nu puteau lipsi, însă, nici imaginile din zilele Revoluției din Decembrie 1989.

În fața Ministrului de Interne (fostul sediul al CC al PCR, și locul unde s-a strigat „Jos Ceaușescu” pentru prima dată în București), va avea loc citirea tuturor numelor celor ucisi în acele zile – peste 1100 de persoane, începând cu ora 18:30.

Citirea numelor se va face de către rude ale celor uciși atunci-copii, frați, părinți, soți , precum și de personalități din societatea civilă de atunci și de acum precum Radu Filipescu, Andrei Ursu, Mihai Șora, Oana Gheorghiu, Valeriu Nicolae.”, anunță organizatorii.

Balconul din care Nicolae Ceaușescu a rostit ultimul său discurs, vizitat după 30 de ani

Totodată, pe durata acestei zile a fost permis accesul publicului în fosta clădire a Comitetului Central, unde oamenii putând vizita pentru prima dată după 30 de ani balconul de unde Nicolae Ceaușescu a rostit ultimul său discurs, dar și arestul fostei securități, aflat la subsolul clădirii.

Veți avea acces în spații care nu au fost niciodată deschise publicului, cum sunt și arestul fostei Securități, aflat în subsolul CC, sau balconul de la etajul 1, de unde dictatorul Nicolae Ceaușescu s-a adresat pentru ultima dată românilor.

În interiorul MAI vor fi prezentate și două expoziții cu documente și fotografii de referință: „Expoziție documentară dedicată Revoluției din Decembrie 1989”, organizată sub egida Arhivelor Naționale, și „Revoluția din Decembrie 1989 – 30 de ani”, se arată în comunicatul Ministerului de Interne.

Fiind vorba despre un obiectiv militar, vizitatorii au fost nevoiți să prezinte la intrare un document de identitate, iar copiii sub 14 ani au putut intra în clădire doar dacă erau însoțiți de un adult. Marșul memorial început la ora 17:00 urmează ruta Piața Romană – Piața Universității – Piața Revoluției.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×