Balconul din care Nicolae Ceaușescu s-a adresat pentru ultima dată românilor poate fi vizitat. Accesul este permis pentru prima dată după 30 de ani

Bogdan Solomon  
înStiri de ultima ora
22/12/2019, 10:38
Balconul din care Nicolae Ceaușescu s-a adresat pentru ultima dată românilor poate fi vizitat. Accesul este permis pentru prima dată după 30 de ani
Balconul din care Nicolae Ceaușescu le-a vorbit pentru ultima dată românilor poate fi vizitat. Sursa foto: click.ro

Celebrul balcon din care liderul comunist Nicolae Ceaușescu s-a adresat pentru ultima dată românilor înainte de a fi executat poate fi vizitat pentru prima dată după 30 de ani. Aceasta este doar una dintre locațiile în care publicul va avea acces duminică, 22 decembrie, în cadrul zilei porților deschise la Comitetul Central al PCR. Evenimentul este organizat de Ministerul Afacerilor Interne, cu prilejul comemorării celor trei decenii de la Revoluția din 1989.

Balconul din care Nicolae Ceaușescu a rostit ultimul său discurs poate fi vizitat după 30 de ani

Pe lângă balconul de la etajul 1, de unde dictatorul a susținut ultimul său discurs în fața unei mulțimi revoltate, mai poate fi vizitat și arestul fostei securități, aflat la subsolul clădirii, se arată într-un comunicat transmis de reprezentanții MAI. Totodată, aceștia anunță că la ora 12:08 va avea loc un moment de reculegere în Piața Revoluției.

Ulterior, la 12:09, momentul în care Elena și Nicolae Ceaușescu au decolat cu elicopterul de pe acoperiș, vor fi deschise porțile pentru a vizita clădirea unde la acea vreme a funcționat Comitetul Central al Partidului Comunist Român. Practic, acesta este locul din care liderul PCR a condus România.

Veți avea acces în spații care nu au fost niciodată deschise publicului, cum sunt și arestul fostei Securități, aflat în subsolul CC, sau balconul de la etajul 1, de unde dictatorul Nicolae Ceaușescu s-a adresat pentru ultima dată românilor.

În interiorul MAI vor fi prezentate și două expoziții cu documente și fotografii de referință: „Expoziție documentară dedicată Revoluției din Decembrie 1989”, organizată sub egida Arhivelor Naționale, și „Revoluția din Decembrie 1989 – 30 de ani”, informează reprezentanții Ministerului.

Ludovic Orban va asista la proiecția specială realizată pe clădirea MAI

Întrucât vorbim despre un obiectiv militar, vizitatorii vor fi nevoiți să prezinte la intrare un document de identitate, iar copiii sub 14 ani vor avea acces numai însoțiți de un adult.

Intrarea se poate face până la ora 16.00, iar ieșirea până la ora 17.30, deorece este necesară pregătirea fațadei MAI pentru următorul moment video, programat să înceapă la ora 18:00.

Asociația Geeks For Democracy și Asociația 21 Decembrie în parteneriat cu Guvernul României vor organiza un eveniment de lumină și culoare chiar în fața sediului fostului CC, unde vor fi proiectate imagini inedite din perioada 1945-1989, precum și imagini din zilele Revoluției din Decembrie 1989.

Printre oficialitățile care vor lua parte la proiecțiile speciale cu ocazia celor 30 de ani de la Revoluție se numără și premierul Ludovic Orban. Tot începând cu ora 18:00, se va face, potrivit comunicatului MAI, apelul solemn prin rostirea numelor Eroilor martiri căzuți în Decembrie 1989.

 

Te-ar mai putea interesa și:
    Închide ×