Luna decembrie are o însemnătate aparte pentru țara noastră, întrucât se împlinesc 30 de ani de la Revoluția din 1989, eveniment în urma căruia România a fost eliberată de sub regimul comunist al lui Nicolae Ceaușescu. De altfel, în acest context, Opera Naţională Românâ din Timişoara a fost gazda unui eveniment special la care a luat parte și președintele Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis, discurs tranșant la evenimentul de comemorare a 30 de ani de la Revoluție
Invitat să susțină un discurs, șeful statului a amintit de tinerii care şi-au pierdut viaţa în timpul evenimentelor din decembrie 1989 şi a subliniat că „cea mai mare dezonoare pentru istoria României post-comuniste e că încă nu am aflat adevărul pentru crimele odioase de la Revoluţie”.
„Timişoara este kilometrul 0 al democraţiei. 16 decembrie 1989 este una dintre cele mai însemnate date ale tulburei noastre istorii. Sloganul care răsuna pe străzile oraşului de pe Bega «azi în Timişoara, mâine în toată ţara» a mobilizat sute de timişoreni şi a funcţionat ca strigăt de luptă al românilor împotriva tiraniei.
Suntem aici pentru că avem datoria să ne amintim. Împotriva poporului nostru regimul comunist şi-a mobilizat forţele răului. Într-un adevărat război împotriva manifestanţilor paşnici românii au căzut activităţilor criminale ale statului. În cele din urmă regimul comunist s-a prăbuşit aşa cum s-a şi instalat. Prin crime şi abuzuri.
Identitatea noastră naţională este din acel moment inseparabilă de sacrificiul din decembrie 1989. De 30 de ani încoace, în fiecare decembrie durerea devine şi mai sfâşietoare pentru cei care au pierdut un suflet drag. Lacrimile le brăzdează şi mai adânc chipurile.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
Ei sunt părinţii, fraţii, surorile, copii celor care au murit pe străzile României pentru ca noi să fim liberi. Dreptatea înseamnă aflarea vinovaţilor şi pedepsirea celor care au curmat vieţi. Responsabili pentru crime, responsabili pentru locul rămas gol din cauza cruzimelor.
Îmi plec capul cu deosebit respect pentru voi, urmaşii celor dispăruţi, pentru eroi şi pentru martiri. Dar în acelaşi timp un adânc sentiment de ruşine profundă mă copleşeşte. La 30 de ani de la Revoluţie, cu câteva excepţii, călăii acelor zile se plimbă încă liberi.
Cea mai mare dezonoare pentru istoria României post-comuniste e că încă nu am aflat adevărul pentru crimele odioase de la Revoluţie. Aceste orori nu pot rămâne în continuare nepedepsite. Tiranii nu trebuie să scape. Adevărul cu privire la acele zile care au schimbat cursul istoriei trebuie elucidat”, este discursul rostit de președintele Klaus Iohannis pe scena Operei Naționale Române din Timișoara.
Șeful statului, întâmpinat de mitropolitul Ioan Selejan la intrarea Catedralei Mitropolitane din Timișoara
Înaintea evenimentului care marchează împlinirea a trei decenii de la Revoluția ce ne-a eliberat de sub prigoana comunistă, șeful statului a mers la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, unde a fost întâmpinat de mitropolitul Ioan Selejan, dar şi de mai mulţi preoți. Unul dintre sfinții părinți i-a oferit o candelă pe care Klaus Iohannis a aşezat-o pe treptele lăcaşului de cult, locul în care în urmă cu 30 de ani cădeau secerați de gloanțe primii eroi ai Revoluţiei.
Apoi, președintele, însoţit de mitropolitul Ioan Selejan, dar şi de primarul Nicolae Robu şi mai mulţi parlamentari de Timiş, a fost primit în Catedrală, pentru a participa la o slujbă de pomenire a martirilor. Ulterior, a mers la Opera Națională Română pentru evenimentul de comemorare.