Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, le cere oamenilor să nu se mai ducă cu șpagă la medici, deoarece nivelul salarial a ajuns la un punct destul de ridicat printre doctori.
„Am spus că acest fenomen nu va dispărea, că va trece ceva timp până ne vom putea normaliza pentru că prea ne-a intrat în sânge. Principalul „vinovat” este pacientul. El nu ar trebui să dea, dar el se gândește că dacă nu dă nu este tratat cum trebuie.
Sorina Pintea: Am trimis Corpul de control al ministerului în spitale
Pentru că sunt puțini cei care cer. Sunt lucruri pe care nu le poți proba atunci pe loc pentru a lua măsuri. Până atunci putem doar condamna aceste fapte și să îndemnăm pacientul să nu o mai facă. Ce s-a putut face concret s-a făcut: s-au mărit salariile medicilor pentru ca ei să nu mai fie nevoiți s trăiască din aceste venituri informale. Mai departe este rolul societății să condamne aceste fapte.
Pacienți mi-au scris care sunt sumele pe care le-au dat, date complete. Când am avut acele date complete am trimis corpul de control să verifice și am semnalat comisia de etică. Ministerul Sănătății nu încurajează. Sunt spitale care au început campanii proprii, dar nu este suficient. Fiecare trebuie să conștientizeze că nu. Salariile au fost majorate, asigură un trai decent. Nu am separat sistemul public de privat”, a declarat Sorina Pintea pentru libertatea.ro.
„Ce s-a întâmplat la Marius Nasta nu este de dorit”
Ministrul Sănătății a vorbit și despre infecțiile nosocomiale din spitale, care sunt normale, din punctul de vedere al Sorinei Pintea. Trei oameni au murit la Spitalul marius Nasta, după ce au contractat o bacterie foarte periculoasă, chiar din sala de operație.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Antonia îți aduce 777 rotiri gratuite la Betano! Garantat, fără depunere
”Eu cred că trebuie să privim foarte normal aceste lucruri. Nu suntem singura țară unde există infecții asociate asistenței medicale. Există în toată lumea. Diferența dintre noi și ei, până anul trecut, a fost că noi nu le raportam. Pentru că, la un moment-dat în 2008, cineva s-a gândit să introducă un indicator de performanță managerială, astfel încât dacă aveai un anumit procent de infecții nosocomiale, atunci erai pedepsit. Mi s-a părut culmea cinismului. Am început să le raportăm pentru că la un moment-dat Germania avea 8% infecții raportate, România avea 1%. Deci diferența era nejustificată și eu de aici am pornit.
Ce s-a întâmplat la Marius Nasta nu este de dorit. Dar s-a dovedit ulterior, prin analizele făcute la Institutul Cantacuzino, că erau tulpini diferite de acineto-bacter. Ceea ce înseamnă că pacienții nu s-au infectat unul de la altul, sem că s-au respectat minimele reguli care trebuie aplicate într-o secție de Anestezie-Terapie Intensivă. Au murit, dar nu din cauza acineto-bacterului. Acesta a fost ‘cireașa de pe tort’. Acești pacienți erau internați cu prognostic rezervat, având diagnostice incompatibile cu viața cu un organism imuno-deprimat și care au contactat foarte ușor acele infecții, dar care nu au murit din această cauză. Pacienții erau foarte bolnavi”, a mai delcrat Sorina Pintea.