Ministrul Sănătății, proiect în favoarea alăptării la sân. Inițiativa luptă împotriva laptelui praf pentru sugarii sub 1 an

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
08/01/2020, 15:31
Ministrul Sănătății, proiect în favoarea alăptării la sân. Inițiativa luptă împotriva laptelui praf pentru sugarii sub 1 an
Ministrul Sănătății, proiect de lege pentru alăptarea exclusivă la sân. Sursa foto: pixabay.com

Ministerul Sănătății a propus un proiect de lege pro alăptării la sân și împotriva comercializării produselor din lapte praf pentru copiii cu vârsta până la 1 an. Inițiativa este în momentul de față în curs de avizare.

Tot mai puține femei alăptează. Ministerul Sănătății luptă pentru alăptarea la sân

Rata de alăptare exclusiv la sân este extrem de mică în țara noastră. În momentul de față doar aproximativ 16% dintre mame iau decizia de a-și alăpta la sân bebelușul. Acesta este unul dintre motivele pentru care Ministerul Sănătății luptă pentru alăptarea naturală.

Mai mulți politicieni au scris un proiect de lege prin care le îndeamnă pe mame să își hrănească bebelușii pe cale naturală. Totodată, inițiativa mai vine cu o precizare: promovarea laptelui praf pentru sugarii cu vârsta până la 1 an ar putea fi interzisă începând cu luna mai.

Același lucru se va întâmpla și cu mâncarea comercializată în marile lanțuri de magazine pentru bebelușii până în 6 luni, biberoane și tetine. În acest sens Ministrul Sănătății propune interzicerea publicității, inclusiv pe Internet.

Personalul medical va îndemna mamele spre alăptarea naturală

Proiectul de lege propus de Ministerul Educației mai spune ca personalul medical să nu mai intre în contact direct cu companiile care comercializează lapte praf. Totodată, medicii vor fi obligați să îndrume proaspetele mame să alăpteze la sân.

Prin această inițiativă legislativă politicienii doresc să se alinieze cu prevederile propuse de codul internaţional adoptat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi UNICEF. În plus, ministerul dorește interzicerea marketingului agresiv pentru anumite produse.

Motivele pentru care mamele din România nu alăptează la sân

Organizaţia Mondială a Sănătăţii, UNICEF şi clinicile de pediatrie din lume recomandă alăptarea exclusivă la sân în primele 6 luni de viață, dar România este codașă la acest capitol. La nivel european și global rata de alăptare este în creștere, dar la noi continuă să scadă.

Cea mai mică rată de alăptare exclusivă este în Irlanda, de 53%, în timp ce în țările nordice rata alăptării exclusive se ridică până la 89-94%. În România tot mai multe mame aleg laptele praf din dorința de a hrăni sugarul mai rar și nu numai.

Printre motivele pentru care mamele renunță la alăptarea la sân în favoarea laptelui praf se mai numără și lipsa de informație, faptul că sugarul nu stă în aceeași cameră cu mama la maternitate (în foarte multe cazuri) sau neonatalogul care nu-și asumă anumite „riscuri”.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×