Organizația Mondială a Sănătății, avertisment: pandemia de gripă este la un pas să se instaleze

Claudiu Surmei   
în Stiri de ultima ora
13/03/2019, 18:43
Organizația Mondială a Sănătății, avertisment: pandemia de gripă este la un pas să se instaleze GALERIE FOTO
Organizația Mondială a Sănătății a lansat un avertisment îngrijorător

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat un avertisment îngrijorător: pandemia de gripă este la un pas să se instaleze la nivel global. Este doar o chestiune de timp până când Planeta se va confrunta cu o criză din cauza gripei. În România, în acest sezon au murit peste 170 de persoane din cauza virusului gripal.

Organizația Mondială a Sănătății, avertisment îngrijorător

Spre deosebire de epidemie, care este declarată doar la nivel național, pandemia afectează zone mari ale globului. Un reprezentant OMS a precizat că, deși pandemia este la un pas să se instaleze, numărul victimelor nu va mai fi la fel de mare ca în cazul pandemiilor din 1918-1919. „Pandemiile ulterioare au produs un număr de victime apreciabil. Dacă discutăm de AH1N1, în 2010 probabil a produs un milion de victime. Dacă o tulpină virulentă, de obicei de origine aviară, provoacă îmbolnăviri umane, riscul e evident. Consecințele nu sunt doar în plan medical, ci și în plan economic. Un număr mare de îmbolnăviri afectează viața normală a unei țări, serviciile sunt afectate și trebuie luate măsuri specifice.

OMS are un plan global de acţiune și fiecare țară trebuie să-l aplice național: trebuie să existe o pregătire a sistemelor naționale de supraveghere a gripei, a sistemului care asigură vaccinul sezonier, pentru că administrarea lui e un bun exemplu, care ne demonstrează cum ar trebui facute lucrurile când apare amenințarea unei pandemii, trebuie constituite stocuri, să existe agreement-uri între state, inclusiv cu companii farmaceutice, ca să existe acces la vaccin și la medicația antivirală. Vaccinul pentru prevenție, iar la gripa pandemică se face un vaccin pentru acea tulpină. Am făcut la fel în 2009″, a declarat Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, membru în Comitetul Executiv al OMS, pentru Digi24.

În România au murit 172 de persoane din cauza gripei în acest sezon
În România au murit 172 de persoane din cauza gripei în acest sezon

Pandemia de gripă este la un pas să se instaleze

„Ministerul Sănătății și instituțiile de sănătate publică au recomandat izolarea la domiciliu în cazul unei infecții virale, utilizarea măștii, măsuri igienice banale, spălatul mâinilor trebuie întotdeauna, fie că discutăm de gripă sezonieră, fie de pandemie.

Problema cea mai mare e legată de pregătirea autorităților în acest sens, pentru că nu presupune doar asigurarea stocurilor de vaccin și medicamente, ci trebuie asigurate spații speciale de spital cu echipament care să asiste respirator pacienții, pentru că gripa poate produce complicații foarte serioase, chiar decese, mă refer la gripa sezonieră. Gândiți-vă la o tulpină mult mai agresivă, care se transmite mai ușor și care produce infecții mai grave”, a mai spus Alexandru Rafila.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×