Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, primește în fiecare zi mesaje de amenințare la adresa ministerului, dar și pentru că luptă împotriva defrișărilor ilegale din țara noastră.
Ministrul Mediului primește zeci de mesaje de amenințare
Liderul PNL Iași, Costel Alexe, a mărturisit în cadrul unei conferințe de presă sâmbătă, 14 decembrie, că primește zilnic mesaje de amenințare în legătură cu direcția în care merge ministerul, precum și cu programul SUMAL cel care monitorizează toată masa lemnoasă din România.
Totodată, ministrul Mediului este de părere că cel mai probabil și-n aceste momente au loc defrișări în țara noastră. În plus, Costel Alexe spune că va lua măsuri ca orice cantitate de lemn din pădurile din România să fie supravegheată și să fie „vândută în rampă și fasonată”.
„Spre deosebire de alţi colegi din guvern, nu am primit încă ameninţări cu moartea, dar primesc în fiecare zi tot felul de mesaje că nu e bună direcţia în care merge Ministerul şi că vrem să scoatem la suprafaţă tot ce înseamnă trasabilitatea lemnului în România”, a afirmat Costel Alexe, scrie antena3.ro.
Care sunt măsurile pe care vrea să le ia ministrul Mediului, Costel Alexe
„Cu siguranţă, la momentul la care vorbim se fac defrişări. Nu aveau cum să fie stopate într-o lună de zile.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
Dacă aţi observat, la nivel naţional, cred că administratorii fondurilor private, tot felul de entităţi din astea juridice ale marilor procesatori, aproape că mă atacă zilnic, dar zilnic, pentru că nu le convine să operaţionalizăm cât mai repede programul SUMAL (care monitorizează toată masa lemnoasă din România care este aprobată pentru a fi exploatată – n.r.) care a fost tergiversat trei ani la rând,
În mod normal avea ca dată de operaţionalizare iulie anul viitor, dar ne-am propus împreună cu STS să îi dăm drumul în luna aprilie sau în mai. Din acel moment orice cantitate de lemn din păduri până la operatorul primar va fi supravegheată.
Şi avem în curs pentru acest an o procedură prin care să nu mai fim singura ţară din Europa care îşi vinde lemnul pe picior, ci el trebuie să fie vândut în rampă şi fasonat”, a mai spus Costel Alexe.
Ministrul Mediului a adăugat că în ultimii trei ani lucrurile au mers în direcția greșită pentru că au fost blocate baze de date și au fost scoase hărțile prin satelit care alertau despre tăieri ilegale din țara noastră.
De asemenea, Costel Alexe a spus că atribuțiile Gărzii Forestiere au fost modificate în 2018, moment în care le-au fost tăiate atribuțiile de control. Asta înseamnă că o persoană găsită cu un camion plin de lemn pleacă cu el acasă fără ca angajații Gărzii să confiște lemnul.