Ministrul Mediului se conformează după mesajul lui Klaus Iohannis! Președintele a precizat că din cauza PSD s-a ajuns ca o cantitate uriașă de lemn să fie defrișat în mod ilegal, pentru că Guvernul a refuzat să implementeze lucrurile stabilite în CSAT.
Ministrul Mediului se conformează după mesajul lui Klaus Iohannis!
Costel Alexe, cel numit pus să conducă Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a declarat că Executivul ia în calcul acum interzicerea exporturilor de bușteni în țările care nu sunt membre ale Uniunii Europene.
„De când am venit la minister, am pus colegii din Direcţia Generală Păduri să ia în calcul să interzicem exportul de buştean în spaţiul extracomunitar. Din păcate, Comisia Europeană nu ne permite să interzicem exportul de buştean sau orice alt tip de export în spaţiul intracomunitar.
Costel Alexe vrea să interzică exportul de lemn în spaţiul extracomunitar
Dar este important, pentru că şi acolo, în spaţiul extracomunitar, pleacă cantităţi însemnate de lemn”, a spus Costel Alexe. Trebuie specificat că statul român pierde bani serioși pentru fiecare milion de metri cubi de lemn care se taie ilegal.
„Să spunem că, într-un an, ar fi 10 milioane de metri cubi (de lemn tăiat ilegal – n. r.) din proprietatea publică a statului român. Dacă înmulţim 10 milioane cu 50 de euro metrul cub de lemn, ne dau vreo 500 de milioane de euro, fără să-l mai fiscalizăm”, a arătat Costel Alexe.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
Costel Alexe a atras atenția și asupra faptului că România este ţara din Europa care are cea mai scurtă perioadă de viaţă pentru Inventarul Forestier Naţional. „Ţările nordice, de exemplu, au acest mecanism de 40-50 sau 60 de ani.
Pentru noi este atât de important acest IFN pentru că ne dă date pe baza cărora putem să ne facem strategia forestieră naţională sau orice altă politică publică în domeniul pădurii”, a explicat ministrul mediului.
Nici Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva nu îl mulțumește pe noul ministru. „Şi Romsilva, ca multe alte instituţii ale statului român, a rămas închistată în nişte vremuri şi cred că e loc de mult mai bine la Romsilva în ceea ce priveşte managementul acestei instituţii.
Nu contest faptul că acolo sunt foarte buni specialişti, şi în cadrul Regiei la Bucureşti, şi cei care astăzi sunt personal silvic în Direcţiile judeţene, dar cred că este loc de mult mai bine.
Personal, am fost de acord şi am susţinut modificarea statutului personalului silvic, astfel încât să reuşim să găsim resurse financiare să-i dotăm să aibă maşini mai bune, să aibă inclusiv salarii dacă se poate mai mari, să avem posibilitatea ca ei să fie înarmaţi”, a mai spus Costel Alexe.
Mai mult de atât, noul ministru a precizat că și-a propus ca în 2020 să desfășoare cea mai amplă campanie de reîmpăduriri pe care a avut-o România. Ca să se întâmple lucrul acesta, ministrul îi cheamă pe toți antreprenorii și pe toți cei care au întreprinderi mici și mijlocii să susțină această cauză.