Ministrul Justiției, Tudorel Toader, precizări despre OUG 7! A fost abrogat articolul 54

Raluca Ogaru    Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
25/02/2019, 19:08
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, precizări despre OUG 7! A fost abrogat articolul 54 GALERIE FOTO
Tudorel Toader a abrogat articolul 54 din OUG 7/2019

Premierul Viorica Dăncilă și ministrul Justiției, Tudorel Toader, au avut o întâlnire cu reprezentanții magistraților pe tema Ordonanței de Urgență nr 7, de modificare a legilor justiției! Ministrul Justiției a anunâat recent că articolul 54 a fost abrogat! Discuțiile au avut loc după ce OUG 7 a fost deja emisă de Guvernul României, iar Tudorel Toader a căzut de acord cu magistrații ca, pe viitor, aceștia să fie consultați înainte de astfel de modificări ale legii.

Tudore Toader a amintit ce s-a discutat la întâlnirea dintre cele două tabere. ”Dată fiind această preocupare exprimată, mă repet, în principal de procurori, care au fost nedumeriți la perspectiva de a le fi șef procuror de rang înalt un judecător, ca să curmăm această preocupare, am propus și am convenit cu doamna prim-ministru, cu participanții la dezbaterea de astăzi să abrogăm complet articolul 54”Ce înseamnă? Înseamnă că se revine la activitatea anterioară, că procurori de rang înalt pot deveni doar procurori care îndeplinesc condițiile legii (…) și să-i numească președintele republicii prin decret prezidențial” – a spus ministrul Tudorel Toader.

Tudorel Toader spune că CSM va fi consultat pe Ordonantele privind legile justitiei, după emiterea OUG 7

De asemenea, ministrul a anunțat instituirea unui mecanism de dialog între părţi, care să se concretizeze cu încheierea unui Memorandum, astfel încât fiecare proiect de act normativ propus de către Guvern, dincolo de transparenţa decizională, să ajungă să fie transmis la CSM cu cel puţin 5 zile înainte pentru a putea fi analizat, dezbătut şi avizat.

Tudorel Toader OUG 7
Tudorel Toader a spus ca CSM va fi consultat legat de viitoare astfel de modificari

O altă temă discutată s-a referit la salarizarea IT-iştilor din sistem. “Vom ridica nivelul de salarizare, după principiul ‘un drept câştigat nu poate fi coborât’, deci vom recupera ceea ce au pierdut prin consultare cu Ministerul Muncii, cu Ministerul Finanţelor, dar în acelaşi timp vom şi uniformiza nivelul de salarizare în sistem pentru IT-işti”, a spus ministrul Justiţiei.

Printre cei prezenţi la discuţiile de la Guvern au fost prezenţi, potrivit ministrului Justiţiei, reprezentanţii CSM, UNJR, Asociaţia Magistraţilor din România, Asociaţia Procurorilor din România, Inspecţiei Judiciare, şi Secţiei Speciale pentru anchetarea infracţiunilor din justiţie.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×