Ministrul Finanțelor a vorbit despre scenariul în care pensiile nu vor putea fi majorate cu 40%

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
20/01/2020, 15:04
Ministrul Finanțelor a vorbit despre scenariul în care pensiile nu vor putea fi majorate cu 40%
Majorarea cu 40% a pensiilor nu se va putea face dacă România intră în criză economică. Sursa foto: digi24.ro

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat că banii pentru majorarea cu 40% a pensiilor sunt în buget, dar legea s-ar putea schimba, dacă România va fi amenințată de o nouă criză economică!

Majorarea cu 40% a pensiilor nu se va putea face dacă România intră în criză economică

„Să presupunem că există riscul ca România să intre în recesiune. Nu vă interesează că ar da faliment zeci de mii de firme şi că ar intra oamenii în şomaj?

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată? Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române! Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Dacă România intră într-o criză economică, avem mai multe probleme: o să avem şomaj, o să avem bani mai puţini la venit. Banii sunt în buget, legislaţia este respectată”, a precizat Cîţu, la Palatul Parlamentului, întrebat pe această temă.

Cîțu acuză PSD că a lăsat o gaură în buget de 24 de miliarde de lei

Șeful Finanțelor a acuzat Partidul Social Democrat că a lăsat o gaură în buget de 24 de miliarde de lei, iar aceasta se va mări pentru anul viitor la nu mai puțin de 51 de miliarde de lei!

„În legea pensiilor – şi aici vedeţi iresponsabilitatea şi incompetenţa celor de la PSD, pentru că au trecut o lege a pensiilor prin Parlament care arată un impact negativ de 24 de miliarde de lei în 2020. 

A trebuit să preiau această gaură de 24 de miliarde, să fac rost de bani să-i pun în buget. Despre asta vorbim. Acesta este efectul. Deci 2,5% din PIB, să faci rost de bani şi să plăteşti doar la pensii suplimentare. 

Ştiţi cât este gaura pe care ne-au lăsat-o pentru anul viitor? 51 de miliarde de lei aproape. Deci, au aprobat o lege fără sursă de finanţare, nu este asumată. Este un proiect de lege pe care l-au aruncat asupra noastră”, a susţinut ministrul Finanţelor.

Cât despre declaraţia guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, care a spus că majorarea pensiilor s-ar putea face cu 4% şi nu cu 40%, Florin Cîţu a menţionat că „deocamdată” banii pentru majorarea pensiilor cu 40% sunt prevăzuţi în bugetul pe anul acesta.

„Domnul guvernator este un economist foarte bun şi domnia sa se uită, din punctul de vedere al presiunilor pe buget, nu numai pe termen scurt, dar şi pe termen mediu şi lung.

Domnia sa înţelege foarte bine ce înseamnă această presiune, această lipsă a surselor de finanţare în legea pensiilor – 24 de miliarde în 2020.

Deocamdată, legea spunea foarte clar – banii sunt acolo pentru pensii. Domnia sa a explicat un scenariu, nu poţi să fii de acord cu un scenariu”, a subliniat reprezentantul guvernului.

Închide ×