Ministrul de Interne, Marcel Vela, anunț despre noile cărți de identitate. Românii nu vor mai putea ieși din țară fără ele. Reacția șefului de la Evidența Populației UPDATE

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
17/01/2020, 13:27
Ministrul de Interne, Marcel Vela, anunț despre noile cărți de identitate. Românii nu vor mai putea ieși din țară fără ele. Reacția șefului de la Evidența Populației UPDATE
Românii nu vor mai putea ieși din țară decât cu cărțile de identitate cu cip. Sursa foto: digi24.ro

Românii vor putea merge la medicul de familie sau la orice spital cu noua carte de identitate cu cip, deoarece aceasta va fi și card de sănătate, însă nu vor mai putea ieși din țară decât cu actul de identitate cu cip. Ministrul de Interne, Marcel Vela, a venit astăzi cu mai multe explicații despre utilitatea noilor cărți de identitate.

UPDATE, ora 16.43: Cătălin Giulescu, şeful Direcţiei de Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, a venit cu noi precizări după declarațiile ministrului Marcel Vela. Acesta a spus că românii vor putea să călătorească în statele din UE și după 3 august 2021, cu pașaport valabil, cu carte electronică de identitate cu cip, emisă după 3 august, dar şi cu actuala carte de identitate aflată în termen de valabilitate.

Românii cu cărți de identitate fără cip, dar care se află în termenul de valabilitate vor putea circula în UE cu acest document până în 2031.


Românii nu vor mai putea ieși din țară decât cu cărțile de identitate cu cip

„Cărţile electronice de identitate vor simplifica relaţia cetăţenilor români cu autorităţile naţionale şi cu cele din alte state.

Cetăţenii vor putea interacţiona de unde vor cu autorităţile administraţiei publice putând cere prestarea de servicii, vor fi eliminate celebrele cozi de la ghişeele din zona Ministerului Interne şi din alte zone ale administraţiei publice.

Românii se pot conecta cu cartea de identitate în platforma informatică din asigurările de sănătate

Cartea electronică de identitate va asigura funcţionalitatea de card de sănătate. Se va crea și posibilitatea de a crea o carte de identitate simplă pentru cetățenii care nu vor carte de identitate cu cip.

Cartea simplă de identitate nu va conţine cip sau date electronice, dar va prezenta un grad ridicat de securitate. Acest tip de carte fără cip nu va putea fi folosită de anul viitor pentru a ieşi din ţară„, a declarat ministrul Internelor, Marcel Vela.

Noile cărți de identitate vin și cu alte noutăți. Astfel, copiii vor putea avea și ei cărți de identitate, dacă părinții lor optează pentru astfel de acte de identitate.

Un proiect al Ministerului Afacerilor Interne prevede că românii vor putea opta pentru cărți electronice de identitate începând cu vârsta de 12 ani.

Cu ajutorul documentelor respective, titularii se pot autentifica în Platforma informatică din asigurările de sănătate. Mai mult, doar la solicitarea părinților sau reprezentanților legali, se va putea elibera o carte electronică de identitate, indiferent de vârsta copilului.

Iată ce date vor fi stocate în CIP:

  • datele din formatul tipărit, care se stabilesc prin norme metodologice. În prezent datele tipărite sunt: numele și prenumele, CNP-ul, cetățenia, locul nașterii, adresa de domiciliu, imaginea facială;
  • un certificat digital pentru autentificare emis și înscris de Ministerul Afacerilor Interne;
  • un certificat digital pentru semnătură electronică emis și înscris de Ministerul Afacerilor Interne şi, după caz,
  • certificate calificate pentru semnătură electronică, astfel cum acestea sunt definite de legislația în domeniu;
  • datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi impresiunile papilare a două degete.
Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×