Ministerul Educației anunță începerea înscrierilor pentru clasa pregătitoare. La ce unitate de învățământ poate fi înscris un copil și care sunt actele necesare

Narcis Rosioru   
în Stiri de ultima ora
03/03/2020, 16:14
Ministerul Educației anunță începerea înscrierilor pentru clasa pregătitoare. La ce unitate de învățământ poate fi înscris un copil și care sunt actele necesare
Ministerul Educației anunță începerea înscrierilor pentru clasa pregătitoare. La ce unitate de învățământ poate fi înscris un copil și care sunt actele necesare. Sursa foto: Hepta

Ministerul Educației anunță că pe 4 martie începe înscrierea copiilor la clasa pregătitoare, iar prima etapă se va încheia pe 23 martie.

Cine trebuie înscris în clasa pregătitoare

Toți părinții ai căror copii împlinesc 6 ani până pe 31 august 2020, inclusiv, vor trebui să-și înscrie copiii în clasa pregătitoare, prima etapă a înscrierilor începând pe 4 martie,  anunță reprezentanții Ministerului Educației.

În plus, copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2020, inclusiv, pot fi înscriși la clasa pregătitoare, în cazul în care dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare. Orice altă situaţie va fi rezolvată de către inspectoratele şcolare, în interesul educaţional al elevului şi în conformitate cu cadrul legal, se mai arată pe site-ul Ministerului.

În ceea ce privește evaluarea dezvoltării psihosomatice a copiilor ce vor fi înscriși în clasa pregătitoare, aceasta se efectuează sub coordonarea Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională/Centrului Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE/CMBRAE), în perioada 24 februarie – 23 martie 2020.

„Evaluarea se realizează de către personalul de specialitate al CJRAE/CMBRAE, personal de specialitate din alte instituţii/unităţi, precum şi de medici şcolari sau medici de familie, acolo unde este necesar”, precizează Ministerul Educației pe site-ul instituției.

La ce unitate de învățământ poate fi înscris un copil

Întrucât foarte mulți părinți s-au întrebat la ce unitate de învățământ poate fi înscris un copil, Ministerul Educației precizează că părintele poate opta „pentru înscrierea la şcoala de circumscripţie (în această situaţie, copilul este automat înscris), sau pentru o unitate de învăţământ, alta decât şcoala de circumscripţie.

În această situaţie, copilul este înscris în limita locurilor libere şi, dacă este cazul, pe baza criteriilor generale şi, ulterior, a criteriilor specifice de departajare”, precizează instituția.

Totodată, părintele poate solicita, prin bifarea în cererea-tip de înscriere, ca locul la şcoala de circumscripţie să fie rezervat pentru eventualitatea în care copilul nu este înscris la unitatea de învăţământ pentru care părintele a făcut opţiunea, din lipsă de locuri libere.

Înscrierea copilului la clasa pregătitoare are loc la unitatea de învăţământ la care părintele doreşte înscrierea copilului. Cererile-tip de înscriere pot fi completate şi validate direct la unitatea de învăţământ la care părintele doreşte înscrierea copilului.

Cererile respective pot fi completate și online, însă după completare, părintele va trebui să meargă la școala respectivă pentru a i se valida cererea.

Actele necesare pentru înscrierea unui copil la clasa pregătitoare sunt:

Cerere-tip de înscriere (va fi disponibilă în momentul începerii înscrierii)

Copie şi original după actul de identitate al părintelui/tutorelui legal; părinții divorțați depun la înscriere și hotărârea judecătorească definitivă din care rezultă modul în care se exercită autoritatea părintească și unde a fost stabilită locuința minorului

Copie şi original al certificatului de naştere al copilului

Copie a documentului care atestă dezvoltarea psihosomatică corespunzătoare pentru parcurgerea clasei pregătitoare (acolo unde este cazul).

Alte documente care să ateste îndeplinirea criteriilor generale şi/sau specifice (acolo unde este cazul).

Etapele de înscriere

Prima etapă de înscriere la clasa pregătitoare debutează miercuri, 4 martie, și durează până pe 23 martie. În acest timp, în zilele de luni până joi, între orele 8:00 – 18:00, respectiv vineri, între orele 8:00 – 17:00, părinții își vor putea înscrie copiii la unitatea de învățământ dorită.

Ulterior, pe 1 aprilie, unitățile de învățământ și site-urile inspectoratelor școlare vor afișa listele copiilor înscriși după prima etapă.

O a doua înscriere va avea loc între 23 și 30 aprilie 2020, etapă în care copiii care nu au fost cuprinși în nicio unitate de învățământ for fi repartizați pe locurile rămase disponibile.

În acest sens, unitățile de învățământ vor fi obligate să afișeze situația copiilor înscriși, precum și locurile libere rămase după prima etapă. Pe 7 mai, unitățile de învățământ și site-urile inspectoratelor școlare vor afișa listele copiilor înscriși și după cea de-a doua etapă.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×