Chiar dacă bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus pe teritoriul țării noastre a ajuns deja la 81 și tinde să înregistreze creșteri dramatice pe zi ce trece, avem parte și de vești bune. Asta pentru că cinci dintre pacienții diagnosticați cu boala care a îngrozit întreaga lume au fost declarați vindecați, grație eforturilor depuse de echipa de specialiști ai Spitalului Victor Babeș din Timișoara.
Mesajul medicului care a vindecat cinci pacienți din Timișoara, infectați cu coronavirus
Virgil Musta, medic primar de boli infecțioase, duce împreună cu colegii săi încă din ziua când a fost anunțat primul caz din județ o luptă pe viață și pe moarte cu noul agent patogen descoperit în China și promite că nu va renunța până când nu va pune capăt epidemiei.
Până acum, într-un interval de timp relativ scurt, s-au vindecat de COVID-19 o femeie de 38 de ani, un bărbat de 47 de ani, precum și o fată și un băiat de 16, respectiv 15 ani.
Dincolo de tratamentele acordate în funcție de starea fiecărui pacient în parte și de recomandările medicilor care s-au confruntat la rândul lor cu o astfel de criză, secretul stă într-un element esențial în situații de acest gen. Vorbim despre prevenție, care „este cea mai eficientă metodă”, avertizează doctorul Musta.
Ce spune Virgil Musta, medicul care a reușit să vindece cinci pacienți infectați cu coronavirus
„În momentul când se internează, noi, echipa de la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara, instituim terapie cu medicamente retrovirale, care se pare că au fost eficiente, deoarece la 2-3 zile de la terapie pacienții au devenit „negativi”. Sunt mai multe scheme în studiu. Sunt două medicamente (substanțe) antiretrovirale care se folosesc.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
Cea mai eficientă metodă este prevenția. Chiar dacă avem terapia aceasta, nu avem încă experiență în caz de coronavirus la persoanele cu risc, persoanele în vârstă, cu comorbidități. Ca acestea să nu ajungă să facă boala trebuie să respectăm cu strictețe toate recomandările primite.
Să evităm aglomerațiile, să nu stăm la o distanță mai mică de doi metri de alte persoane, să ne spălăm foarte bine pe mâini, să ne autoizolăm dacă avem rude care au venit acum din Italia ori alte țări unde sunt anumite zone în carantină.
Trebuie să fim corecți cu noi și cu ceilalți. Să anunțăm instituțiile abilitate dacă avem cunoștință de persoane care ar trebui să fie în autoizolare și nu respectă acest lucru, să avem simți civic.
În cazul în care am luat contact cu persoane din Italia să încercăm să ne autoizolăm, să ne considerăm potențial infectați și noi și să anunțăm autoritățile. Să nu ascundem simptomele unei boli”, a declarat Virgil Musta, medic primar de boli infecțioase la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, pentru tion.ro.