Gabriel Diaconu, medic psihiatru, avertizează că știrile despre un vaccin împotriva COVID-19, produs la Timișoara, sunt false, astfel că nu ar trebui să le dăm crezare.
Știri false despre un vaccin împotriva COVID-19 produs la Timișoara
Medicul psihiatru, care ocupă și funcția de director medical la MindCare, trage un semnal de alarmă și spune că nu ar trebui să credem zvonurile referitoare la un vaccin împotriva coronavirus produs la Timișoara, întrucât este prea devreme pentru a fi realizat un asemenea vaccin.
„De departe, cea mai dubioasă știre este legată de o companie de la Timișoara care anunță cu nesaț, încă de la începutul acestei crize, că are pregătit un ”vaccin” pentru COVID-19…
Ca și povestea cu utilitatea Polidinului (altă gogoriță!), această pocnitoare nu face decât să alimenteze oamenii cu false speranțe, dar și să-i relaxeze în ce privește măsurile de distanțare socială. NU există vaccin la COVID-19. NU va fi un vaccin pentru următoarele 12 – 18 luni (cel mai devreme)”, scrie Gabriel Diaconu pe Facebook.
Medicul psihiatru atrage atenție și asupra altor relatări ce circulă în această perioadă pe internet, una dintre ele având legătură cu imunitatea pe care o dă infecția cu noul coronavirus.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Antonia îți aduce 777 rotiri gratuite la Betano! Garantat, fără depunere
Ce se întâmplă cu persoanele vindecate de coronavirus
„DA, infecția cu COVID-19 dă imunitate. Perioada de seroconversie (în care titrul/ cantitatea de anticorpi specifici crește suficient încât să ofere imunitate) este de 2 – 4 săptămâni. Ce-i drept, în această ”fereastră” serologică, persoana NU este complet protejată, și poate – ipotetic – să contacteze din nou boala.
Dincolo de acest timp ”gri”, capătă imunitate. Ceea ce este o veste foarte bună. Ar trebui să-i expunem la patogen? Nu. Deja am clarificat de ce nu în ultimele săptămâni. Deci STOP cu ideea asta”, mai spune directorul medical de la MindCare.
Psihiatrul dă detalii și cu privire la perioada de după ce o persoană este declarată vindecată de coronavirus, astfel că pacientul va trebui să rămână mai mult timp în izolare la domiciliu, pentru a-și consolida imunitatea.
„Fereastra serologică este motivul pentru care persoanele care au fost diagnosticate pozitiv cu Covid-19 și s-au vindecat TREBUIE să rămână în izolare la domiciliu ÎNCĂ 3 săptămâni, cel puțin, pentru consolidarea propriei imunități.
Idem și cât privește persoanele aflate în carantină, indiferent dacă au fost testate, ori ba, dar care au avut simptome înalt sugestive pentru COVID-19.
Este motivul pentru care ideea britanică de-a construi ”imunitate de grup” a fost de la început o flașnetă, care-a sfârșit prin a compromite sănătatea britanicilor pe termen scurt”, a mai spus medicul psihiatru.
Despre folosirea plasmei a pacienților vindecați pentru a combate virusul COVID-19, Diaconu susține că acest lucru va fi considerat și în țara noastră, însă doar în momentul în care vom avea sufiecienți pacienți vindecați și imunizați natural.
Medicul a scris pe rețeaua de socializare și despre informația referitoare la testarea tururor bucureștenilor pentru COVID-19, idee pe care specialistul o vede mai degrabă ca pe o risipă de teste.
„Ajung la gogomănia zilei de ieri, care sper din suflet să fie o scăpare a Ministrului Sănătății, privind testarea tuturor cetățenilor din București, deși pare sprijinită de aparatul dimprejurul lui, inclusiv Secretarul de Stat Tătaru, pe care-am ajuns să îl apreciez pentru tenacitatea lui…
Abordarea tip ”testare a gloatei” nu e decât o risipă a aparaturii de testare, care va fi gâtuită și încinsă de – probabil – 90%+ teste negative”, mărturisește Diaconu.
Astfel, directorul medical de la MindCare spune că testele ar trebui să meargă mai degrabă către personalul medical care intră în contact cu pacienții infectați cu noul coronavirus, către farmaciști și către oamenii legii ce asigură ordinea publică.
„Germenii cei mai periculoși nu sunt cei cu care ne luptăm, cât semințele isteriei și-ale îndobitocirii umane. Care când este dublată de oportunism, răutate și incompetență, creează cocktailul perfect pentru dezastru.
Curaj tuturor camarazilor mei, și rămâneți lucizi oricât de negru devine întunericul”, a încheiat Gabriel Diaconu postarea de pe Facebook.