Medicul Alexandru Rafila, noi explicații în contextul epidemiei de coronavirus! Nu trebuie să dezinfectăm ambalajul fiecărui produs: „Este o exagerare”

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
18/03/2020, 21:53
Medicul Alexandru Rafila, noi explicații în contextul epidemiei de coronavirus! Nu trebuie să dezinfectăm ambalajul fiecărui produs: „Este o exagerare”
Doctorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a făcut un anunț extrem de important despre medicii infectați cu coronavirus. Sursa foto: Facebook

Bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus pe teritoriul României a ajuns la 260, în doar câteva ore fiind confirmate nu mai puțin de 14 cazuri noi, iar situația tinde să capete proporții alarmante pe zi ce trece. În aceste condiții, mulți dintre cetățenii români au recurs la o serie de măsuri extreme, de teamă că ar putea cădea victime agentului patogen care a creat panică la nivelul întregii lumi.

Medicul Alexandru Rafila susține că dezinfectarea ambalajelor și produselor din magazin este o exagerare

Spre exemplu, în această perioadă, oamenii au făcut un obicei din a-și dezinfecta fiecare produs cumpărat din magazin, cât și ambalajele acestora.

Medicul Alexandru Rafila îi contrazice, însă și susține că nu este nevoie de astfel de măsuri exagerate, atât timp cât păstrează o igienă corespunzătoare a mâinilor și respectă restricțiile impuse de autorități.

În plus, studiile arată că virusul nu rezistă foarte mult timp pe obiecte sau suprafețe, așa că această cale de transmitere este puțin probabilă.

Nu, este o conduită care nu are de-a face cu o conduită normală, nu este decât o lipsă de informare și o exagerare. Virusul se transmite prin contact cu persoanele infectate, contactul cu obiectele contaminate de persoanele infectate de asemenea, însă lucrul ăsta se întâmplă în scurt timp, nu după 3 sau 4 zile, or chestiunea asta să ștergem cu spirt pachetele sau obiectele achiziționate este total ineficace, nu s-a demonstrat această cale de transmitere.

Nu facem decât să risipim resursele unde nu trebuie. Dar avem des această abordare – decât să avem grijă cum strănutăm, preferăm să ștergem obiectele cu spirt.

Să fim echilibrați, să luăm măsuri pentru igiena strănutului, să încetăm cu exagerările. Dacă ne spălăm pe mâini nu trebuie să dezinfectăm orice produs”, a declarat Președintele Societății Române de Microbiologie (SRM), la Digi 24.

„În trei – patru săptămâni vom avea în România mii de cazuri de coronavirus”

Totodată, Alexandru Rafila a analizat evoluția epidemiei de coronavirus din România, dezvăluind scenariul pe care îl consideră cel mai probabil. Potrivit specialistului, în momentul de față „ suntem cam cu o lună în urma Italiei în privința curbei de expansiune”.

În trei-patru săptămâni vom avea în România mii de cazuri de coronavirus, nu știm câte mii, dar trebuie să fim pregătiți ca să nu punem o presiune insuportabilă pe sistemul sanitar”, a mai spus Rafila, precizând că măsurile se vor înăspri, pe măsură ce ne vom apropia de vârful epidemiei, care, în opinia sa, ar urma să fie atins la începutul sau cel târziu la jumătatea lunii aprilie.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×