Medicii, îngrijorați pentru sănătatea lui Julian Assange. Fondatorul WikiLeaks este deținut la Londra

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
25/11/2019, 11:59
Medicii, îngrijorați pentru sănătatea lui Julian Assange. Fondatorul WikiLeaks este deținut la Londra
Mai mulți medici se tem pentru sănătatea lui Julian Assange, acuzat de spionaj. Sursa foto: bbc.com

Mai multe cadre medicale care profesează în țări diferite ale lumii și-au exprimat îngrijorarea pentru starea de sănătate a fondatorului WikiLeaks Julian Assange după ce la ultima audiere la Londra părea dezorientat și se bâlbăia. Bărbatul de 48 de ani este acuzat de spionaj și este amenințat cu extrădarea în SUA.

Scrisoare deschisă pentru sănătatea lui Julian Assange, acuzat de spionaj în SUA

Statele Unite ale Americii au formulat 17 capete de acuzare împotriva australianului Julian Assange, inclusiv spionaj, după ce bărbatul a primit şi a publicat sute de mii de documente guvernamentale secrete. Totodată, bărbatul a deconspirat identităţile unor colaboratori ai autorităţilor americane, motiv pentru care este deținut la Londra. SUA cere extrădarea fondatorului WikiLeaks, iar în cazul în care ajunge pe teritoriul american riscă ani grei de închisoare, 175 de ani mai exact.

În urmă cu o lună, australianul a ieșit în public după șase luni și a părut dezorientat și s-a bâlbâit în timpul audierii de la Londra. Acesta a fost momentul în care peste 60 de medici și-au exprimat îngrijorarea pentru sănătatea lui Julian Assange și au trimis o scrisoare deschisă ministrului de interne britanic spunând că starea de sănătate a australianului este în pericol.

„Scriem această scrisoare în calitate de medici, pentru a ne exprima profunda noastră îngrijorare cu privire la starea de sănătate fizică şi mentală a lui Julian Assange. Suntem de părere că domnul Assange are nevoie de urgenţă de o evaluare medicală asupra stării sale de sănătate fizică şi psihologică”, se arată în misiva trimisă ministrului de interne britanic Priti Patel, potrivit digi24.ro.

Peste 60 de medici sunt îngrijorați pentru sănătatea fondatorului WikiLeaks

Medicii care au semnat scrisoarea pentru sănătatea lui Julian Assange sunt din SUA, Australia, Regatul Unit al Marii Britanii sau Suedia. Cei peste 60 de medici sunt de părere că australianul acuzat de spionaj trebuie să fie tratat într-un spital cu personal calificat. Semnatarii scrisorii se tem că Assange ar putea muri în închisoarea din Londra.

Și un raport ONU arăta la începutul lunii noiembrie îngrijorare pentru starea de sănătate a australianului deținut la Londra. „Noi informaţii medicale transmise de mai multe surse fiabile care afirmă că starea de sănătate a lui Assange a intrat într-un cerc vicios de anxietate, stres şi neputinţă, tipic persoanelor expuse la o izolare prelungită şi la un arbitrar constant”, scrie în raport.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×