Medicii de familie, condamnați de ordinul de ministru. „Suntem amenințați cu dosare penale. Nu găsim nimic în depozite, suntem cu mâinile goale”

Narcis Rosioru   
în Stiri de ultima ora
26/03/2020, 14:08
Medicii de familie, condamnați de ordinul de ministru. „Suntem amenințați cu dosare penale. Nu găsim nimic în depozite, suntem cu mâinile goale”
Medicii de familie, condamnați de ordinul de ministru. "Suntem amenințați cu dosare penale. Nu găsim nimic în depozite, suntem cu mâinile goale". Sursa foto: Hepta

Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti, spune că medicii de familie se află într-o situație foarte grea, întrucât ordinul de ministru prevede acum ca toți cei aflați în izolare să primească de la cabinetele de familie adeverința pentru concediul din perioada de izolare la domiciliu.

Medicii de familie, obligați să acorde concediile pentru cei din izolare

Doctorul Sandra Alexiu a declarat, la Digi24, că ordinul care făcea referire la concediul din perioada de carantină a fost modificat, altfel că acum este de datoria medicilor de familie să acorde adeverințe care să ateste că persoanele se află în izolare sau auto-izolare.

„S-a modificat ordinul care se referea la concediul pe perioada de carantină. Acum, toți pacienții în carantină rămân la DSP, dar toți cei în izolare sau auto-izolare vor trebui să fie în evidența noastră, în a-i monitoriza și a le elibera și această adeverință, că au fost izolați în perioada respectivă la domiciliu.

Schimbarea este de ieri, dar încă de alaltaieri DSP a închis ușile și a trimis pacienții la noi. I-a pus pe capul nostru fără să avem habar că această solicitare urma să apară”, a delarat Sandra Alexiu, la Digi24.

Drept urmare, medicii de familia, și așa aglomerați în ultima perioadă, vor avea o sarcină în plus, ce presupune și intrarea în contact cu persoanele suspecte de coronavirus.

Cabinetele de familie nu au fost aprovizionate cu echipamente de protecție

În acest moment, cum ambulatoriile s-au închis, noi trebuie să dăm toate rețetele la pacienți. Acum trebui să monitorizăm și pacienții aflați în izolare, să facem și consultații online, și de toate celelalte cât vor mai apărea…

Vom rămâne singuri din tot sistemul cu pacienții”, a mai spus preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti.

În asemenea condiții, Alexiu spune că medicii de familie vor fi expuși infectării cu noul coronavirus, cu atât mai mult cu cât aceștia nu sunt aprovizionați de stat cu echipamente de protecție, întrucât sunt văzuți de autorități ca unități medicale private.

„Nu avem de ales, a trebuit să ne reorganizăm activitatea și să rezolvăm celelalte chestiuni birocratice. Nu suntem dotați cu echipamente abolut deloc, ni se spune descurcați-vă și dacă nu, suntem amenințați cu dosare penale.

Nu găsim nimic în depozite, suntem cu mâinile goale”, a mărturisit Sandra Alexiu.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×