Medicii de familie, apel disperat! „Nu avem resursele de autoprotecţie şi dezinfecţie pe care aşteptăm să le primim gratuit”

Alex Năstase  
înStiri de ultima ora
20/03/2020, 14:22
Medicii de familie, apel disperat! „Nu avem resursele de autoprotecţie şi dezinfecţie pe care aşteptăm să le primim gratuit”GALERIE FOTO
Medicii de familie trag un semnal de alarmă. Sursa foto - hepta.ro

Medicii de familie au lansat un apel disperat în plină pandemie de coronavirus. Mai exact, Societatea Naţională de Medicina Familiei / Medicină Generală (SNMF) a semnalat autorităţilor riscul de a deveni „victime sau potenţiale surse de infecţie”.

Medicii de familie, apel disperat!

Mai mult de atât, aceştia şi-au explicat şi nevoile identificate pentru ca lupta cu epidemia de coronavirus să fie eficientă. Reprezentanţii SNMF afirmă că nu sunt pregătiţi din punct de vedere tehnic şi nu au resursele de autoprotecţie şi dezinfecţie pe care aşteaptă să le primească gratuit.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată?Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române!Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

„Suntem în pragul preluării multor responsabilităţi pe măsură ce transmiterea infecţiei cu SARS-CoV-2 va deveni una comunitară. (…) Această perspectivă ne găseşte nepregătiţi din punct de vedere tehnic, deoarece nu avem resursele de autoprotecţie şi dezinfecţie pe care aşteptăm să le primim gratuit.

„Nu avem resursele de autoprotecţie şi dezinfecţie pe care aşteptăm să le primim gratuit”

Deşi ne-am arătat disponibilitatea de a achiziţiona materiale de protecţie (chiar la preţuri mult mai mari decât cele anterioare pandemiei), în acest moment nu avem de unde să achiziţionăm astfel de materiale”, afirmă SNMF.

Sursa citată spune că va creşte nevoia de asistenţă medicală a populaţiei, „concomitent cu riscul de infectare a personalului” care lucrează în cabinetele medicale. De altfel, aceştia aua dăugat că modificările legislative trebuie să aibă pe primul plan protecţia personalului medical, care trebuie utilizat „exclusiv” pentru furnizare a de servicii medicale populaţiei.

„Obligarea medicilor de familie să desfăşoare activităţi nemedicale în afara cabinetelor pe de-o parte va scădea capacitatea acestora de a oferi asistenţă medicală, iar pe de altă parte va creşte riscul de infectare a medicilor de familie cu noul coronavirus, (…)

(…)ceea ce va lăsa populaţia deservită fără asistenţă medicală primară în zona respectivă. Acest fapt va aglomera Unităţile de Primire Urgenţe ale spitalelor şi va obliga pacienţii să parcurgă distanţe mari, fapt ce trebuie evitat pe cât posibil pe perioada epidemiei”, mai spunmedicii de familie.

„O astfel de scădere a finanţării nu trebuie să se întâmple în această perioadă de epidemie şi mai ales cu personalul medical. Practic, într-un război epidemiologic încercăm să facem economie, dar nu pe seama medicilor, oricare ar fi ei.

În acelaşi sens, în curând vom fi asaltaţi de solicitări de eliberare a concediilor medicale pentru carantina sau (auto)izolare, deşi noi nu am avut o informare uniformă şi clară, iar comunicarea cu DSP nu dă semne de îmbunătăţire.

De asemenea, ni se permite prescrierea medicamentelor fără limitele impuse de HG 720/2008 şi fără card de sănătate, însă avem semnale din teritoriu că, din motive tehnice, unele farmacii nu pot elibera fracţionat aceste prescripţii”, au adăugat reprezentanţii SNMF.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
    Închide ×