Măsurile adoptate de Guvern pentru IMM-uri. Pe durata stării de urgenţă, companiilor care şi-au întrerupt activitatea li se amână plata chiriei şi a utilităţilor

Traian Terzian   
în Stiri de ultima ora
21/03/2020, 22:57
Măsurile adoptate de Guvern pentru IMM-uri. Pe durata stării de urgenţă, companiilor care şi-au întrerupt activitatea li se amână plata chiriei şi a utilităţilor
Guvernul României a adopat câteva măsuri de urgență care vin în ajutorul IMM-urilor în perioada de criză declanșată de pandemia de coronavirus

Guvernul României a adopat câteva măsuri de urgență care vin în ajutorul IMM-urilor în perioada de criză declanșată de pandemia de coronavirus.

Măsurile adoptate de Guvern pentru IMM-uri

Astfel, Guvenrul României a adoptat un pachet de cinci măsuri pentru IMM-uri, care au fost publicate sâmbătă în Monitorul Oficial și care au fost prezentate de Ziarul Financiar.

Pe durata stării de urgenţă IMM-urile care şi-au întrerupt total sau parţial activitatea în baza deciziilor autorităţilor publice competente şi deţin certificatul de urgenţă eliberat de MEECA beneficiază de amânarea la plată pentru serviciile de utilităţi, electricitate, apă, gaze natural, telefonie şi internet, precum şi de amânarea la plata chiriei pentru imobilul cu destinaţie de sediu social şi sediu secundar.

În contractele în derulare încheiate de IMM-uri poate fi invocată forţa majoră împotriva acestora numai după încercarea dovedită cu înscrisuri comunicate între părţi, prin orice mijloace, de renegociere a contrcatului, pentru adaptarea clauzelor acestuia.

Penalităţile nu se datorează pe durata stării de urgenţă

Se prezumă caz de forţă majoră măsurile dispuse pentru prevenirea şi combaterea pandemiei care a afectat activitatea IMM-urilor, atestată prin certificatul pentru situaţii de urgenţă.

Penalităţile din contractele încheiate cu autorităţile publice de către IMM-uri, pentru întârzieri în executare, nu se datorează pe durata stării de urgenţă.

Termenul de depunere a declaraţiei privind beneficiarul real se prelungeşte cu trei luni de la data încetării stării de urgenţă, iar pe perioada acesteia se suspendă depunerea declaraţiei.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru a transmis un mesaj care a îngrozit România! Astfel, conform acesteia, situația se complică de la zi la zi. Un număr de 200.000 de contracte de muncă suspendate au fost înregistrate la nivelul acestei săptămâni.

În schimb, fostul ministru al Muncii Lia Olguţa Vasilescu o contrazice pe Violeta Alexandru în cazul numărului de contracte de muncă suspendate și afirmă că actualul ministru a oferit un ”fake news”. Deputatul PSD a precizat că în Revisal apare că sunt suspendate 36.000 de contracte de muncă.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×