Măsuri împotriva gripei. E bine sau nu să folosim masca pe stradă?

Maria Cristina   
în Stiri de ultima ora
23/01/2019, 12:14
Măsuri împotriva gripei. E bine sau nu să folosim masca pe stradă?
Măsuri împotriva gripei. E bine sau nu să folosim masca pe stradă?

Ce măsuri pot fi luate împotriva gripei și ce este bine să facem pentru a împiedica răspândirea acesteia. Ministrul Sorina Pintea, dar și specialiștii, susțin că cele mai bune metode de protecție împotriva virusului gripal sunt vaccinarea și măsurile de igienă.

Medicul Adrian Marinescu lanseză un avertisment în acest sens și îi sfătuiește pe cei care au deja gripă și intră în contact cu alte persoane, să folosească masca chirurgicală pentru a nu-i contamina. Nu trebuie să se poarte masca tot timpul, însă atunci când se poate evita îmbolnăvirea altor persoane este indicat să apelăm la această alternativă. „Dacă avem gripă și mergem la camera de gardă a unui spital, riscăm să-i contaminăm și pe cei care ajung acolo cu alte afecțiuni, dacă nu luăm măsurile necesare”, spune Marinescu.

Ce măsuri împotriva gripei punem lua! Este masca o alternativă?

Măsuri împotriva gripei. E bine sau nu să folosim masca pe stradă?
Măsuri împotriva gripei. E bine sau nu să folosim masca pe stradă?

Este extrem de important să ne spălăm mâinile și să folosim soluții antiseptice, mai ales când mergem într-un spital sau ne deplasăm cu mijloacele de transport în comun, în zone aglomerate.  Vorbim de palmă și de contaminare, până la urmă și cum tușim și strănutăm e important, dacă vom tuși în palmă și palma o vom folosi ca să dăm noroc cu cel de alături, să atingem o clanță sau bara din autobuz, e vorba de o contaminare. Nu e vorba numai de partea de a inhala. Și atingerea cu mâna contaminată – ducem mâna la gură, la nas, e același lucru”, a spus Adrian Marinescu.

Medicul Adrian Marinescu atrage atenția asupra folosirii unei măști de protecție. acestea sunt absolut necesare dacă ne-am îmbolnăvit și vrem să-i protejăm pe semenii noștri. Atenție, aceasta nu trebuie folosită tot timpul, adaugă Marinescu. Nu o să folosim masca când mergem pe stradă. Dacă ajungem într-o aglomerare sau suntem bolnavi și mergem la serviciu, cu siguranță, ori nu mergem la serviciu, ori mergem și folosim masca. Cred că e puțin exagerat să mergem peste tot cu masca. În aglomerație, categoric. Sau să evite aglomerarea, și mai simplu”, a spus el.

„Nu sunt numai pacienții cu afecțiuni. În momentul în care altcineva, care are altă afecțiune, ajunge în camera de gardă, oare nu e un risc de transmitere, de contaminare? Întotdeauna când vor ajunge acolo vor folosi masca sau nu vor ajunge, poate folosesc varianta medicului de familie”, spune Adrian Marinescu, în atenția pacienților care se prezintă la camera de gardă. 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×