Marinarul Traian Băsescu și Revoluția din decembrie 1989: „M-a sunat căpitanul-șef: avem amenințare cu bombe”

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
31/12/2019, 10:25
Marinarul Traian Băsescu și Revoluția din decembrie 1989: „M-a sunat căpitanul-șef: avem amenințare cu bombe”
Traian Băsescu a vorbit despre cum a trăit Revoluția din 1989. Sursa foto: captură de pe pagina de Youtube Euronews

În timpul Revoluției din decembrie 1989, marinarul Traian Băsescu nu a fost un actor participant, acesta aflându-se la Constanța.

Traian Băsescu era inspector-șef la marină în timpul Revoluției

Fostul președinte al țării și-a amintit cum a trăit el acel moment crucial pentru democrația românească, iar unele din poveștile sale sunt de-a dreptul savuroase.

Băsescu deținea funcția de inspector-șef al navigației civile, iar în zilele acelea de foc, atunci când la Timișoara și la București mureau oameni pe stradă, politicianul fusese sunat de un căpitan care i-a spus că există amenințare cu bombe în porturi.

Bombele, teroriștii și petrolierele

„Eu am văzut Revoluția la televizor sau, dacă vreți, am văzut-o și prin prisma unor prostii incredibile”, și-a început istorisirea fostul marinar, scrie libertatea.ro.

„Căpitanul-șef mă sună: Domnul inspector-șef, avem amenințare cu bombe plantate deja în danele petroliere. Zic: măi, nu cred, dar nici n-ai dreptul să ignori un asemenea zvon. Scoateți toate petrolierele din dană. Erau cinci petroliere sub operare”, a povestit Băsescu.

„Le-am scos, le-am trimis la radă. Și trimit scafandrii Portului Constanța – Onaca era unul din ei – să inspecteze zona bazinului petrolier. Când s-au apropiat de zona bazinului petrolier, încep vedetele marinei militare un foc năpraznic asupra danelor petroliere, pentru că se apropia o șalupă care au zis ei că-i cu teroriști”, și-a mai amintit liderul PMP.

„Deci, pentru mine asta s-a văzut la Revoluție: o bulibășeală fără seamăn. Iar la București o dramă s-a văzut, dar n-am participat la Revoluție și de regulă evit să par unul dintre cei care ar avea ceva de spus”, a mai declarat fostul președinte.

Politicianul a spus că reporterii de la Recorder l-au invitat de mai multe ori să apară în materialele lor jurnalistice, în special pentru a vorbi despre evenimente precum Revoluția, dar a refuzat.

Băsescu a spus că nu a vrut să participe în documentarul despre Revoluție pentru că nu avea să spună ceva în plus, mai ales că în cei 10 ani de mandate a vorbit destul despre anticomunism.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×