Oamenii de știință din Marea Britanie cer măsuri ca în China, altfel 250.000 de britanici pot muri din cauza covid-19

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
17/03/2020, 12:47
Oamenii de știință din Marea Britanie cer măsuri ca în China, altfel 250.000 de britanici pot muri din cauza covid-19
Cercetătorii din Marea Britanie vin cu un număr mare de persoane decedate în cel mai negru scenariu *foto: hepta.ro

Oamenii de știință britanici au venit cu o cifră extrem de dramatică cu privire la persoanele care ar putea muri în Regatul Unit din cauza coronavirus, dacă nu vor fi luate măsuri mai dure pentru protejarea populației. Este vorba de circa 250.000 de oameni care ar putea muri din cauza covid-19. De asemenea, echipa de răspuns din partea Imperial College London, care oferă consultanță miniștrilor, a atras atenția că planurile de „distanțare socială” nu sunt suficiente și că sistemul de sănătate va fi copleșit.

Scenariu negru pentru Marea Britanie, din pricina covid-19

Oamenii de știință britanici au arătat într-un raport că singura soluție viabilă este o politică de „suprimare” similară cu cea făcută de chinezi, ce presupune distanțarea social la nivelul întregii populații. Specialiștii susțin că măsurile ar trebui menţinute chiar şi 18 luni sau mai mult, până când un vaccin eficient va deveni disponibil.

Avertizarea a venit după ce premierul Boris Johnson a prezentat luni măsuri fără precedent pe timp de pace, în încercarea de a se controla răspândirea COVID-19. Noile măsuri au fost anunţate în contextul în care bilanţul deceselor cauzate de coronavirus în Marea Britanie a ajuns la 35.

Guvernul de la Londra le-a cerut luni britanicilor să evite orice „contact social” şi deplasare „neesenţială” în favoarea telemuncii şi să înceteze să frecventeze baruri şi teatre pentru a evita propagarea noului coronavirus. Premierul a anunţat că ar fi „necesar să se asigure ca persoanele cu sănătatea cea mai fragilă să fie protejate pe scară largă de orice contact social timp de 12 săptămâni”.

Raportul Imperial College London avertizează însă că și în condiţiile unor restricţii dramatice impuse asupra vieţii normale, capacitatea sistemelor sanitare din Marea Britanie şi SUA va fi probabil „depăşită”.

„În condiţiile celei mai eficiente strategii de atenuare (a răspândirii virusului – n.a.) examinată, care conduce la o epidemie unică, relativ scurtă (izolarea cazurilor, carantina în gospodărie şi distanţare socială a persoanelor în vârstă), limitele maxime de locurilor atât în saloane cât şi ale UTI (unitatea de terapie intensivă) ar fi depăşite de cel puţin opt ori în cadrul scenariului mai optimist”, se arată în raport. „În plus, chiar dacă toţi pacienţii ar putea fi trataţi, prevedem că numărul deceselor în Marea Britanie ar fi de ordinul a 250.000 şi de 1,1 până la 1,2 milioane în Statele Unite”, au notat specialiştii.

Cât va dura pandemia de coronavirus

Conform raportului, nu există altă alternativă decât adoptarea unei politici de „suprimare” totală care implică distanţarea socială a întregii populaţii, izolarea la domiciliu a cazurilor şi carantina în gospodării a membrilor familiilor acestora.

„Efectele sociale şi economice ale măsurilor necesare pentru atingerea acestui scop vor fi profunde. Nu a mai fost niciodată încercată anterior o intervenţie de sănătate publică cu astfel de efecte perturbatoare asupra societăţii pe o durată atât de lungă de timp. Modul în care vor răspunde populaţiile şi societăţile rămâne incert”, mai arată raportul.

Potrivit unor documente dezvăluite luni de The Guardian, serviciile de sănătate britanice estimează că până la 80% dintre britanici ar putea fi infectaţi, conducând la aproape opt milioane de spitalizări şi că epidemia ar putea dura un an. Aceste documente „reflectă scenariul cel mai grav şi n-aş vrea să spun că la acesta ne aşteptăm”, a reacţionat un purtător de cuvânt al Guvernului.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×