Mare sărbătoare mâine în calendarul ortodox. E cruce roșie

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
30/09/2019, 15:11
Mare sărbătoare mâine în calendarul ortodox. E cruce roșie
Sărbătoare mâine, 1 octombrie. Sursa foto: libertatea.ro

Este mare sărbătoare mâine în calendarul ortodox. Luna octombrie începe cu una dintre cele mai importante sărbători de peste an, dedicată Fecioarei Maria: Acoperământul Maicii Domnului. Există o serie de rânduieli pe care românii la respectă în anumite regiuni ale țării, în special în zona rurală.

Sărbătoare mâine, 1 octombrie. Ce e bine să știi despre Acoperământul Maicii Domnului

Sărbătoarea amintește de arătarea Maicii Domnului în Biserica din Vlaherne. Miracolul s-a produs pe 1 octombrie în anul 911, iar de atunci data aceasta este una semnificativă pentru creștinii ortodocși din toată lumea. Fecioara s-a arătat poporului în Vlaherne, localitate care astăzi face parte din Istanbul, Turcia, unde există biserica închinată Maicii Domnului.

Anual ajung la locul unde s-a înfăptuit minunea, când Maica Domnului și acoperământul ei s-au arătat pe cer, iar Aceasta se ruga cu lacrimi în ochi pentru omenire. Biserica din Istanbul este, așadar, loc de pelerinaj pe 1 octombrie, iar evenimentul religios este amintit de bisericile creștin-ortodoxe din toată lumea.

sărbătoare mâine
Maica Domnului s-a arătat la biserica din Vlaherne. Istanbul. Sursa foto: realitatea.net

Tot pe 1 octombrie e ziua celor vârstnici

Această sărbătoare amintește de puterea pe care o are credința și nevoia de a ne ruga mereu, de a nu-L uita pe Bunul Dumnezeu și nici pe Cea Pururea Fecioară dintre Sfinți, Maria. Tot pe 1 octombrie este și Ziua Internațională a Vârstnicilor, iar în multe biserici din România bătrânii noștri sunt pomeniți, preoții amintind că și aceștia se bucură de protecția Preacuratei.

Există câteva rânduieli pe care oamenii le respectă în ziua Acoperământului. De pildă, femeile trebuie să poarte năframă până la terminarea slujbei de la biserică. Nu e bine să spălăm hainele sau să coacem în această zi. De asemenea, se spune că dacă ne certăm azi, nu vom avea relații bune cu oamenii până la finalul anului.

Totodată, pe 1 octombrie, credincioșii spun o rugăciune cu efecte miraculoase, către Maica Domnului: „O, Preacurată Maică a Domnului, a puterilor de sus, împărăteasa cerului și a pământului, atotputernică apărătoare și tărie a noastră, primește această cântare de laudă și de mulțumire de la noi, nevrednicii robii tăi. Înalță rugăciunile noastre la tronul lui Dumnezeu și Fiul tău, ca să fie milostiv nedreptăților noastre. Să adauge harul Său tuturor celor ce cinstesc preacinstit numele tău și cu credință și cu dragoste se închină făcătoarei de minuni icoanei tale. Că nu suntem vrednici să fim miluiți de Dânsul și pentru aceasta năzuim la tine, că ești acoperitoarea noastră și grabnică ajutătoare”.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×