Prima zi a lunii octombrie are o semnificație aparte pentru toți credincioșii din țara noastră, întrucât se sărbătorește Acoperământul Maicii Domnului, cunoscută în popor și sub denumirea de Pocroave. Potrivit datinilor creștine, „Maica Domnului s-a arătat înaintea poporului, stând în văzduh și rugându-se cu lacrimi”.
Tradiții și obiceiuri de Acoperământul Maicii Domnului
Ca majoritatea sărbătorilor cu Cruce Roșie din calendarul ortodox, nici Acoperământul Maicii Domnului nu duce lipsă de tradiții și obiceiuri pe care oamenii le cunosc și le respectă cu sfințenie. Spre exemplu, în această zi, țăranii pregătesc ogoarele pentru sezonul rece şi acoperirea pământului cu brumă, iar fetele a căror podoabă capilară nu este atât pe bogată pe cât și-ar dori, se roagă Sfântului Potocavă, pentru a le acoperi capul cu mai mult păr.
Totodată, credincioșii țin post, pentru a fi feriți de boli, înec sau supărări, iar gospodinele pregătesc plăcinte de post, umplute cu mere sau dovlecei, pentru a le servi rudelor. În unele sate, oamenii obișnuiesc să stropească vitele cu apă sfințită, pentru a fi ferite de boli pe toată durata sezonului rece. O tradiție din bătrâni ne spune că părul tăiat de Acoperământul Maicii Domnului păstrează legătura cu corpul, motiv pentru care nu trebuie aruncat sau nici ars, fiindcă poate fi luat de vrăjitoare ori de oameni răi, care fac diverse farmece.
Tot ce trebuie să știi despre Acoperământul Maicii Domnului
„Acest praznic a început a se prăznui pentru o pricină ca aceasta: în zilele împăratului Leon cel Înțelept în Constantinopol, spre o duminică, făcându-se priveghere de toată noaptea în sfânta biserică Vlaherna a Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu, în întâia zi a lunii octombrie, și mulțimea poporului stând înainte, ca la patru ceasuri de noapte fiind, Sfântul Andrei cel nebun pentru Hristos şi-a ridicat ochii în sus împreună cu ucenicul său, Fericitul Epifanie, şi au văzut pe Împărăteasa cerului, pe ocrotitoarea a toată lumea, pe Preasfânta Fecioară Născătoare de Dumnezeu, stând în văzduh şi rugându-se, strălucind cu lumină şi acoperind pe popor cu cinstitul său omofor, înconjurată de oşti cereşti şi de mulţime de sfinţi, care stăteau în haine albe cu cucernicie împrejurul ei; din care doi erau mai aleşi, Sfântul Ioan înaintemergătorul şi Evanghelistul Ioan.
Iar cele cu umilinţă graiuri ale rugăciunii ei către iubitul său Fiu şi Dumnezeul nostru Iisus Hristos, acestea s-au auzit: „Împărate ceresc, primeşte pe tot omul cel ce Te slăveşte pe Tine, şi cheamă în tot locul preasfânt numele Tău; şi unde se face pomenirea numelui meu, acel loc îl sfinţeşte, şi preamăreşte pe cei ce Te preamăresc pe Tine, şi pe cei ce cu dragoste mă cinstesc pe mine Maica Ta. Primeşte-le toate rugăciunile şi făgăduinţele şi-i izbăveşte din toate nevoile şi răutăţile”. ştiind şi noi pe solitoarea şi pe acoperitoarea noastră, să năzuim către dânsa cu umilinţă strigând: „Acoperă-ne pe noi cu acoperământul tău, Preasfânta Fecioară, în ziua răutăţilor noastre; acoperă-ne în toate zilele noastre, iar mai ales în ziua cea rea când sufletul de trup se va despărţi, de faţă să ne stai întru ajutor, şi să ne acoperi pe noi de duhurile cele rele din văzduh, cele de sub cer, şi în ziua înfricoşătoarei judecăţi, să ne acoperi pe noi întru ascunsul Acoperământului tău”, se arată în calendarul ortodox.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii