Mâine e sărbătoare mare! Sfântul Spiridon, făcătorul de minuni, e pomenit în toată lumea

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
11/12/2019, 10:41
Mâine e sărbătoare mare! Sfântul Spiridon, făcătorul de minuni, e pomenit în toată lumea
Pe 12 decembrie este pomenit Sfântul Spiridon, făcătorul de minuni. Sursa foto: doxologia.ro

Pe 12 decembrie, credincioșii din întreaga țară și nu numai îl pomenesc pe Sfântul Spiridon, unul dintre cei mai mari făcător de minuni din calendarul ortodox, considerat patronul tuturor cizmarilor. Tradiția spune că în această zi episcopul Trimitundei îşi părăseşte racla şi pleacă în ajutorul oamenilor care îi înalţă rugăciuni.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Spiridon, sărbătorit pe 12 decembrie

De-a lungul timpului, mai mulţi clerici au mărturisit că, din când în când, moaştele sale dispar inexplicabil din biserica din Corfu, iar atunci când reapar sunt calde şi prăfuite, având urme de pământ şi iarbă. Datorită minunilor săvârşite, Sfântul Spiridon a fost supranumit „Sfântul călător”, pentru că alerga neobosit să-i ajute pe creștinii aflați la nevoie.

În credința populară se spune că în goana sa prin lume, căutând neobosit credincioșii care îl pomeneau în rugăciunile lor, Sfântul Spiridon își tocea adesea papucii din mătase. Din acest motiv, sfinții părinți de la catedrala din Corfu îi schimbă anual îmbrăcămintea şi încălţămintea, pe 12 decembrie, ziua în care este pomenit.

Totodată, hainele purtate sunt dăruite mănăstirilor ortodoxe din întreaga lume. De aceea, în cântările Acatistului său spunem: „Bucură-te că eşti şi cu oamenii cu trupul petrecător; Bucură-te că încălţămintele tale slujesc ca dovadă“.

Ce trebuie să faci pentru a avea parte de sănătate și belșug

Majoritatea sărbătorilor importante sunt pline de semnificații, tradiții și obiceiuri, iar Sfântul Spiridon nu putea face nici el excepție. În credinţa populară se spune că acesta îi apără pe toți cei care îi cinstesc ziua, trimiţându-le minuni şi îi pedepseşte pe cei care îl nesocotesc.

Prin tradiţie, Sfântul Spiridon este patronul cizmarilor, al cojocarilor şi olarilor, care-l cinstesc prin petreceri şi prin voie-bună. Pentru sănătatea întregii familii, pentru câştig şi pentru spor în casă, în ziua praznicului nu se lucrează în gospodărie.

Adică nu se coase, nu se spală rufe şi nu se face curăţenie. La sate nu se înjugă vitele pentru că este rău de pagubă, iar animalelor de tracţiune li se dă să mănânce fânul din mână”, spun specialiştii în Etnografie şi Folclor de la Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi, potrivit adevarul.ro.

Sfântul Spiridon îi vindecă pe bolnavi și îi îmbogățește pe săraci

În plus, Sfintul Spiridon are grijă ca bolnavii să primească alinare și să scape definitiv de problemele care îi încearcă, iar săracii ce înalță rugăciuni vor avea parte de bogății la care nici nu îndrăzneau să viseze.  Sfântul Spiridon poartă toate bolile, protejând deopotrivă oamenii și vitele. În această zi, la biserică se face agheasmă împotriva bolilor primejdioase.

Sfântul Spiridon s-a născut în jurul anului 270, în localitatea Skia din insula Cipru, pe timpul Împăratului Constantin cel Mare și ulterior a fost ales episcop al cetăţii Trimitunda, din apropierea oraşului Pafos. De asemenea, a participat la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, în anul 325.

În jurul anului 295, în timpul persecuţiilor duse de împăratul Maximian, Spiridon este arestat şi exilat pentru o bună perioadă de timp. Avea să treacă la cele veșnice în anul 348, la vârsta de 78 de ani, fiind îngropat în Biserica Sfinţii Apostoli din Trimitunda. În anul 1453, moaştele sale au fost duse în Serbia, iar apoi au fost mutate în insula Corfu din Grecia, unde se află şi în ziua de azi.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×