Mai multe rachete au căzut în apropiere de ambasada SUA din Irak

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
16/02/2020, 09:58
Mai multe rachete au căzut în apropiere de ambasada SUA din Irak
Mai multe rachete au căzut în apropiere de ambasada SUA din Irak *foto: twitter @MazAlJumaily

Ambasada Americană din Bagdad a fost ținta unor atacuri cu rachete care au căzut în apropiere de obiectivul american, arată surse militare, pentru AFP și Yahoo News. A fost pentru a 19-a oară când interesele americane din Irak sunt atacate în ultimele patru luni. Jurnaliștii au auzit explozii puternice în centrul capitalei irakiene, acolo unde se află așa-numita „zonă verde”, unde se află sediul instituțiilor din Irak dar și mai multe ambasade occidentale, printre care și cea a SUA.

Explozii în apropierea Ambasadei SUA din Irak

Exploziile au avut loc azi-noapte, în jurul orei 00:30. Acestea au declanșat sirenele de la alarma ambasadei și au fost urmate de un survol aerian în zonă. La primele ore de duminică nu au fost semnalate daune materiale și nici victime.

Atacurile cu rachete contra soldaţilor, diplomaţilor sau a instalaţiilor Statelor Unite în Irak s-au înmulţit de la sfârşitul lui octombrie 2019.

Niciunul dintre cele 19 atacuri înregistrate din 28 octombrie nu a fost revendicat, dar Washingtonul acuză că în spatele ostilităţilor s-ar afla facţiunile armate pro-Iran. În urma acestor atacuri au murit până acum un soldat american şi unul irakian.

Facțiunile pro-iraniene din Irak și-au asumat responsabilitatea pentru aceste atacuri

Bombardamentele au venit după ce sâmbătă una dintre cele mai radicale facţiuni pro-Iran din Irak, Noujaba, a afirmat pe Twitter că „a decis să înceapă numărătoarea inversă pentru suveranitatea (Irakului) şi răspunsul forţelor de ocupaţie americane”.

„Suntem mult mai aproape decât vă imaginaţi„, a ameninţat gruparea, publicând o fotografie cu un blindat american.

Tensiunile dintre SUA și Iran au degenerate la sfârșitul anului trecut, fapt ce a dus chiar la asasinarea generalului Qassem Soleimani, la începutul lui 2020, la ordinal președintelui american Donald Trump.

Iranienii au răspuns cu o ploaie de rachete la o bază irakiană unde se află soldaţi americani, fără să rănească vreun soldat, dar trimițând aproape 100 la clinici după ce au suferit leziuni cerebrale.

Parlamentul irakian a cerut deja expulzarea a 5.200 de soldaţi americani din ţară.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×