Magistrații propun înăsprirea pedepselor pentru „zădărnicirea combaterii bolilor”. Cei care mint riscă până la 15 ani de închisoare!

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
18/03/2020, 16:39
Magistrații propun înăsprirea pedepselor pentru „zădărnicirea combaterii bolilor”. Cei care mint riscă până la 15 ani de închisoare!
Magistrații cer înăsprirea pedepsii pentru zădărnicirea combaterii bolilor *foto: hepta.ro

Epidemia de Covid-19 a adus în prim plan și articolul 352 din Codul Penal, cel privitor la pedeapsa pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Astfel, magistrații Asociaţiei Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP) cer ca în actualul context pedepsele pentru această infracțiune să fie majorate de la maxim doi la cel mult cinci ani de  închisoare, dar și noi prevederi, prin care să fie pedepsită și nerespectarea măsurilor de izolare sau carantină sau infectarea altor persoane în urma acestei abateri, cu până la 15 ani de închisoare.

Ce pedepse cer magistrații pentru „zădărnicirea combaterii bolilor”

Solicitarea Asociaţiei este făcută în contextul situaţiei de criză epidemiologică şi are rolul de a permite autorităţilor judiciare „să aplice în mod eficient dispoziţiile de drept penal în cazul încălcării măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase”, se arată într-un comunicat de miercuri al Asociaţiei și preluat de news.ro.

Mai exact, procurorii propun modificarea articolului 352 Cod penal în sensul în care infracţiunea de „nerespectarea de către o persoană suspectată de infectarea cu o boală infectocontagioasă a măsurilor de izolare la domiciliu sau carantină instituţionalizată precum şi a altor măsuri privitoare la prevenirea sau combaterea acestor tipuri de boli” să fie pedepsită cu închisoarea de la 1 la 5 ani.

În plus, magistraţii propun ca, dacă aceste fapte au condus la infectarea unei alte persoane, pedeapsa să fie închisoare de la 2 la 7 ani, iar dacă numărul de persoane infectat este mai mare pedeapsa să fie majorată cu detenţie de la 3 la 10 ani.

În cazul în care nerespectarea acestor măsuri privimd combaterea răspîndirii bolilor a dus la decesul unei persoane, asociaţia profesională a procurorilor propune ca fapta să fie pedepsită cu închisoarea de la 5 la 15 ani.

Pedepse mai mari și pentru răspândirea bolii printr-un mijloc de transport în comun

Un alt fapt interesant este că procurorii propun pedepse mai mari dacă răspândirea bolilor contagioase s-a făcut prin folosirea unui mijloc de transport în comun terestru, aerian sau naval, în acest caz limitele de pedeapsă urmând a fi majorate, conform propunerii, cu o treime.

Nu în ultimul rând, magistrații vor să fie înăsprită și pedeapsa pentru cei care omit să spună „informaţii esenţiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană suspectă sau confirmată ca fiind infectată cu o boală infectocontagioasă, respectiv informaţii privitoare la eventuale deplasări în zone aflate sub risc de astfel de epidemii”. În acest caz, sancțiunea cu închisoarea ar ajunge de la 1 la 5 ani.

„Apreciem că răspunsul autorităţilor statului trebuie să fie vehement şi în cazul în care nerespectarea măsurilor implică folosirea unui mijloc de transport destinat uzului în comun terestru, naval sau aerian (metrou, tren, avion, etc.). Folosirea unui astfel de mijloc de transport de către o persoană infectată poate fi un mijloc propice pentru infectarea unui mare număr de persoane, cu consecinţa imposibilităţii stabilirii cu exactitate a numărului şi identităţii acestora în cadrul unei anchete epidemiologice şi scăparea de sub control a bolii infectocontagioase”, se arată în comunicat.

Totodată, magistrații propun ca în cazul în care răspândirea bolilor s-a făcut din culpă, limitele de pedeapsă să se reducă cu jumătate. Conform asociaţiei procurorilor, inclusiv tentativa de răspândire a bolilor ar trebui pedepsită.

În prezent, infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor se sancţionează cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau amendă pentru „nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli”, respectiv cu o lună la 6 luni sau amendă aceeaşi faptă dacă aceasta este săvârşită din culpă.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×